Logo Fietsen123

Nieuws

De fietser krijgt voorrang

Wednesday 19 April, 2017

Fietsers zijn kwetsbaar en de verkeersdrukte in vooral grote steden maakt de situatie van fietsers vaak niet veel beter. Tijd voor verandering. Dat vindt de gemeente Amsterdam, maar de ambitieuze plannen zijn ook aantrekkelijk voor andere steden.

Onlangs publiceerde de gemeente Amsterdam het Meerjarenplan Fietsen 2017-2022 met als speerpunten: Comfortabeler doorfietsen, Gemakkelijker fietsparkeren en Het nieuwe fietsen. De plannen staan nog niet vast, maar het biedt een innovatieve kijk op de manier waarop het fietscomfort en de fietsveiligheid verbeterd kunnen worden.

Wachttijden voor de stoplichten

Veel fietsers vinden het vervelend om lang te wachten voor het stoplicht. En geef ze eens ongelijk. Vooral met slecht weer is het frustrerend om die automobilisten maar door te zien rijden terwijl zij warm en droog zitten. Intelligente stoplichten bieden hier uitkomst.

Ingebouwde chips en intelligente verkeerslichten

Zo wil de gemeente experimenteren met stoplichten die reageren op een chip die in sommige fietsen is ingebouwd en daardoor sneller op groen springen. Daarnaast moeten warmtesensoren de drukte voor de stoplichten meten. In Rotterdam is dit systeem al eerder geprobeerd. Stoplichten sprongen hier sneller op groen als er meer dan tien fietsers stonden te wachten. Bij andere stoplichten meten regensensoren de weersomstandigheden om fietsers minder lang in de regen te laten wachten.

Slechte wegen

Een andere grote irritatie is de kwaliteit van sommige wegen. Op veel plaatsen laat deze te wensen over. Zo heeft een meting van de gemeente Barneveld over één weg meer dan 200 klachten opgeleverd. Een speciale meetfiets moet de kwaliteit van wegen meten. De fiets is uitgerust met sensoren die de bewegingen tijdens het fietsen meten en op basis van de verkregen data kan de gemeente de slechte wegen herkennen en verbeteren.

De veranderende vorm van de fiets

Het is niet meer zoals vroeger: tegenwoordig zijn fietsen er in alle soorten en maten. Een kwart van de fietsen kan al niet meer normaal in een rek gestald worden door afwijkende wiel- of stuurmaten of een rek, krat of zitje voorop. Alternatieve fietsenrekken moeten ook aan deze fietsen een plaats bieden zonder dat dit ten koste gaat van ‘gewone’ fietsen eromheen.

Volle fietsenstallingen

Als we dan op de plaats van bestemming aangekomen zijn, dan lopen we het liefst zo min mogelijk nadat we de fiets hebben weggezet. Dit zorgt voor overvolle stallingen en illegaal neergezette fietsen. Door fietsers te laten betalen voor de favoriete fietsenstallingen en de fietsers die hier niet toe bereid zijn, te verwijzen naar fietsenstallingen in de buurt, moet de druk van dit soort locaties verlicht worden.

Database van het Fietsdepot

Als je denkt dat je fiets is meegenomen naar het Fietsdepot, dan kost het veel moeite om te achterhalen of je fiets daar ook daadwerkelijk naartoe is gebracht. Een online database die de fietsen registreert, moet het makkelijker maken om je fiets terug te vinden.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Elke stad is anders en daarom is niet elke innovatie één-op-één toe te passen in andere steden. Toch laat het Meerjarenplan Fietsen 2017-2022 van de gemeente Amsterdam zien hoe het fietscomfort en de fietsveiligheid verbeterd kan worden. De fietser krijgt voorrang!

Bronnen: Gemeente Amsterdam & Het Parool


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Bidons kiezen, monteren, vullen en schoonmaken

Een bidon maakt het makkelijk om eenvoudig en snel water en andere vloeistoffen te drinken onderweg. Dat is belangrijk, want zo zorg je ervoor dat je genoeg vocht binnenkrijgt tijdens het f…

Nieuws

Snel oversteken met de FLIP in Rotterdam

Auto’s lijken bij kruispunten altijd maar door te mogen rijden, terwijl je als fietser eindeloos moet wachten. Rotterdam heeft een oplossing: de FLIP, of Fiets Licht Informatiepaneel. Niet …

Nieuws

Nationale Fiets Telweek: Doe mee en maak kans op 1 van de 20 fietsen

Op 14 september start Nederlands grootste fietsonderzoek ooit. Voor het eerst worden alle fietsbewegingen in kaart gebracht die fietsers maken. Het onderzoek duurt een week, waarbij zoveel …

Nieuws

Bosch introduceert ABS voor de e-bike

We kennen natuurlijk allemaal ABS-systemen (antiblokkeersystemen) in auto’s en motorfietsen, maar Bosch komt nu ook met een antiblokkeersysteem voor e-bikes. Deze ontwikkeling zou het fiets…

Nieuws

Deze bestemmingen zijn populair onder Nederlandse fietsers

De Nederlandse vakantiefietser gaat graag de grens over. Duitsland en België staan bovenaan de lijst, maar ook verre, minder bekende bestemmingen zijn erg in trek. Dit blijkt uit een lezers…

Nieuws

7 fietsroutes door de bossen van Nederland

In Nederland vind je prachtige natuurgebieden met bijzondere planten en dieren. Met deze zeven fietsroutes fiets je onder andere door of langs bossen, vijvers, duinen en vennen. Ook kun je …

Nieuws

Een tweedehands e-bike: doen of niet doen?

Met de nog altijd toenemende populariteit van de e-bike neemt ook het aantal tweedehands e-bikes toe. Maar is het verstandig, een tweedehands e-bike kopen? Soms wel, soms niet. Ja, een nieu…

Nieuws, Elektrische Fietsen, Fietstest

Plus Magazine e-bike test 2015: Welke is de beste? Deel 2: Premium fietsen

De opmars van de e-bike is niet te stuiten. Logisch, want wat is er fijner dan fietsen met een duwtje in de rug? Pluslezers testen vijf modellen vanaf €2500. Wat valt ze op? En welke fietst…

Nieuws

Zo voorkom je dat je fietsaccu vlam vat

De elektrische fiets is populairder dan ooit. Door het groeiend aantal e-bikes komen ook er steeds meer problemen aan het licht. Een daarvan is dat mensen problemen ervaren met de accu van …

Nieuws

Ook blauwe parkeerschijf voor fietsen?

De afgelopen 20 jaar is het fietsgebruik in Amsterdam sterk gegroeid. In de stad worden bijna 50 procent van de verplaatsingen met de fiets gedaan. Ongeveer 15 procent van de fietsen op str…