Fietsen en zon: waar moet je op letten?
Het wordt eindelijk mooi weer, dus haal die fiets maar uit de schuur – in ons landje is het tenslotte nooit zeker hoe lang dat lekkere weer aanhoudt. Gauw een mooie fietsroute uitzoeken en …
Nieuws
dinsdag 6 september, 2016
E-bikes en veiligheid: het blijft een onderwerp dat de gemoederen bezighoudt. Volgens de een is er helemaal niets aan de hand, volgens de ander is de e-bike een levensgevaarlijk vervoersmiddel. Feit is dat je met een e-bike harder kunt rijden dan je misschien ooit hebt gedaan. Acht tips om het veilig te houden.
Dat er vaker ongelukken gebeuren met de e-bike heeft verschillende oorzaken: de fietsen rijden al gauw sneller dan de meeste fietsers zijn gewend en een deel van de mensen die voor de e-bike kiest, heeft al jaren niet meer gefietst en is zodoende fietsen én het fietsverkeer ontwend.
Als het om veilig fietsen op de e-bike gaat, speelt de trapondersteuning van de fiets ook een belangrijke rol. E-bikes met een rotatiesensor ondersteunen de fietser op basis van zijn trapfrequentie. Dit betekent in de praktijk dat de fiets lastiger te controleren is: het kan voelen alsof de fiets er met de berijder vandoor gaat. Nog een punt bij dit type trapondersteuning: als je voor het afstappen de fiets in turbostand had staan, staat die turbostand nog steeds aan als je weer wegrijdt. Dat kan behoorlijk gevaarlijke situaties opleveren. Fietsen met een trapkrachtsensor is natuurlijker: dan ondersteunt de fiets de berijder namelijk op basis van de kracht die hij op de pedalen zet. Dat betekent automatisch dat de fiets beter te controleren is.
Om ervoor te zorgen dat je je e-bike altijd onder controle hebt én houdt, hebben we acht slimme tips voor je verzameld.
Een e-bike kan 25 kilometer per uur en dat vraagt iets van het reactievermogen. Doe het daarom – zeker in het begin – rustig aan en houd er ook rekening mee dat andere weggebruikers je snelheid onderschatten.
Sommige mensen hebben al een paar jaar niet meer gefietst en stappen dan op de e-bike. Dan kan vanwege het gemis aan recente fietservaring in combinatie met de hogere snelheid gevaarlijk zijn. Blijven oefenen is daarom het credo. Oefenen met de e-bike is het makkelijkst op rustige wegen en op rustige tijdstippen.
Op de e-bike haal je nog weleens andere fietsers in en dat is voor veel mensen wennen. Kijk, voor je inhaalt altijd even om of het wel kan. Raak je daarbij snel uit balans, laat dan een spiegel op je stuur monteren.
Op de e-bike is het risico op vallen in de bocht groter. Houd daarom in de bocht de trappers stil en ga pas na de bocht weer trappen.
Kies altijd voor de veiligste route. Nader je een moeilijk of druk kruispunt, stap dan zo nodig af en steek met de fiets aan de hand over.
Vermijd zo mogelijk de ochtend- en avondspits en houd ook rekening met de schooltijden. Zo voorkom je dat je in chaotische verkeerstoestanden terechtkomt.
Hoe goed een fiets ook uit de test komt, die resultaten zeggen nog niets over hoe jij die fiets ervaart. Maak daarom altijd een lange proefrit.
De Fietsersbond organiseert regelmatig praktijkdagen, vaak op initiatief van gemeenten, ouderenbonden en welzijnsinstellingen. Op de website van de Fietsersbond lees je er meer over.
Bron: Fietsersbond, Plus Magazine