Logo Fietsen123

Nieuws

De beste tips voor een geslaagde fietsvakantie

Monday 30 May, 2022

Iedereen die al eens op fietsvakantie is geweest, weet het: er is geen mooiere manier om een land of een streek echt te leren kennen. Daar komt nog eens bij dat de conditie er wel bij vaart en dat het gevoel van voldoening aan het einde van de dag ronduit fantastisch is. Kriebelt het al? We zetten alvast de beste tips voor de fietsvakantieganger op een rij.

Fietsvakanties zijn er te kust en te keur. Je kunt alles zelf regelen, maar er zijn ook reisorganisaties die je alles uit handen nemen, zodat je alleen nog maar hoeft te trappen en te genieten. Waar je voorkeur ook naar uitgaat, met deze tips ga je een heerlijke vakantie tegemoet.

Onderhoudsbeurt

Als je jouw eigen fiets meeneemt, is het verstandig deze voor vertrek goed te laten nakijken door een fietsenmaker. Ga je in het buitenland fietsen, meld dat dan ook: de fietspaden over de grens zijn niet altijd zo goed als wij hier gewend zijn. Dat vraagt dus ook meer van je fiets en het is goed daar rekening mee te houden.

Praktisch navigeren

Natuurlijk, je kunt fietsen naar waar de wind je brengt. Maar over het algemeen is een fietskaart of een fietsnavigatiesysteem toch best handig, zeker als je ergens fietst waar je niet bekend bent. Een fietskaart is statisch en goed kunnen kaartlezen is een must. Wel krijg je met een fietskaart meer ‘gevoel’ bij het gebied waar je bent. Menig fietser zweert inmiddels bij een fietsnavigatiesysteem, maar het kost wel even wat tijd om zo’n apparaat goed te leren kennen. Fietsnavigatiesystemen zijn er in veel verschillende uitvoeringen: van eenvoudige navigatie tot zeer uitgebreide systemen met trainingsschema’s en gezondheidstests. Of je nu voor de fietskaart of voor de fietsnavigatie kiest: vergeet niet dat je er een houder voor op je stuur bij nodig hebt!

Liever mee verlegen dan om verlegen

Neem een goede fietsreparatieset mee. Weet je niet zeker wat je mee moet nemen, overleg dan met een fietsenmaker. Sowieso mogen bandenlichters, extra lampjes, een remkabel en tangetjes om bijvoorbeeld een gebroken ketting te repareren, niet ontbreken. Ben je van huis uit niet bijzonder technisch, koop dan ook een handzaam boekje met uitleg over de meest voorkomende fietsreparaties.

Comfort voor alles: de broek

Ook op fietsvakantie is comfort belangrijk: je bent tenslotte op vakantie! Een deel van je comfort is natuurlijk afhankelijk van je fiets, maar minstens zo belangrijk is je kleding. Investeer daarom in een goede fietsbroek mét een goede zeem. Een goede fietsbroek (in combinatie met een goed zadel) is echt essentieel voor een pijnloze vakantie. Heb je snel last van zadelpijn, neem dan zeker ook een potje verzachtende en desinfecterende zitvlakcrème mee. Dan nog iets: draag de fietsbroek zonder onderbroek, anders krijgt je alsnog schuurplekken van de randen van je ondergoed. Was de fietsbroek dagelijks met water (ongeveer 40 graden) en een weinig zeep.

Comfort voor alles: het shirt

Natuurlijk staat het je vrij te dragen wat je wilt. Maar… fietskleding is er niet voor niets. Fietsshirts zijn gemaakt van speciaal materiaal dat zweet snel afvoert. Verder zijn de shirts wat strakker gesneden, zodat je geen last hebt van geklapper en gewapper om je heen. Onder het fietsshirt kun je ook nog een ondershirt dragen, maar let er dan wel op dat ook dat shirt transpiratievocht goed afvoert.

Houd het veilig

In sommige landen om ons heen is-ie al verplicht: de fietshelm. En eerlijk is eerlijk: zo’n helm vergroot je veiligheid aanzienlijk. Check voor je vertrek of de helm in het land van bestemming verplicht is. Is dat niet het geval, denk dan goed na of je er niet toch eentje mee moet nemen. Zoals hierboven reeds vermeld, zijn de fietspaden niet overal zo goed als in Nederland. Bovendien komt het regelmatig voor dat je de weg deelt met automobilisten. Dan voelt dat stukje extra bescherming op je hoofd toch best prettig.

Bescherm uw ogen

Misschien bent je een fervent zonnebrildrager, misschien helemaal niet. Een ding is zeker: op fietsvakantie moet je eraan geloven, want een goede fietsbril is een must. Niet alleen beschermt zo’n bril je ogen tegen het zonlicht, hij beschermt ook tegen vliegjes en stof.