Logo Fietsen123

Fietstest

De beste e-bikes van 2018

donderdag 26 april, 2018

Met de opening van het nieuwe fietsseizoen zijn natuurlijk ook de beste (elektrische) fietsen van het jaar getest. Het Algemeen Dagblad (AD) in samenwerking met Fietstest.nl, Telegraaf, de Consumentenbond en de E-bike Xperience voerden allemaal hun eigen tests uit. We zetten de resultaten op een rijtje.

In elke test werden verschillende nieuwe of populaire modellen e-bikes met elkaar vergeleken. AD en Telegraaf deden dat in verschillende categorieën; de Consumentenbond en E-bike Xperience kozen er beide één. AD nam overigens ook een aantal ‘conventionele’ fietsen onder de loep.

De ‘Beste Koop’ volgens de Consumentenbond

De Consumentenbond riep in haar test de Cortina E-U1 (N7) uit tot ‘Beste Koop’. Deze fiets ontving eerder al van het Duitse Bild een soortgelijk predicaat. De Consumentenbond beoordeelde de verschillende e-bikes in haar test onder andere op bouwkwaliteit, (kwaliteit van) de gebruikte onderdelen, stabiliteit en verbruik. De Cortina scoorde op al deze punten goed.

E-bike van het Jaar 2018

Op de E-bike Xperience, die dit jaar in maart in de Jaarbeurs Utrecht plaatsvond, koos een onafhankelijke jury de E-bike van het Jaar 2018. De winnaar van deze prestigieuze titel is de Sparta R5Te LTD. De Sparta valt vooral op door haar design met een accu die in het midden van het frame geïntegreerd is. Hiervoor ontving de fiets eerder al de GIO Award en de IF Design Award. Een van de aandachtstrekkers is de rubberen band die de traditionele ketting vervangt.

De Nationale Fietstest van de Telegraaf

De Telegraaf neemt jaarlijks de nieuwste e-bikes onder de loep in haar ‘Nationale Fietstest’. Hierbij komen de volgende categorieën aan bod:

  • E-bikes met voorwielmotor en rotatiesensor bij de trapas
  • E-bikes met middenmotor
  • Luxe e-bikes

In samenwerking met leden en experts van de Fietsersbond en een expert van de Consumentenbond, werden op een vastgelegd parcours verschillende fietsen getest.
In de categorie e-bikes met voorwielmotor en rotatiesensor bij de trapas kwam de QWIC Premium FN 7.1 als beste uit de bus. Vooral het heldere en makkelijke display en de gecontroleerde trapondersteuning vielen in de smaak.

De Gazelle Grenoble C7+ HMB domineerde de categorie met middenmotor. Testers waren positief over het duidelijke en gemakkelijk afneembare display en de krachtige ondersteuning, die bovendien weinig weerstand geeft als de motor uitgeschakeld is.

Nieuwkomer Ebike Das Original C004 Comfort Deore 9v was de verrassende winnaar onder de luxe e-bikes. Weer zorgden het gemakkelijk afneembare display en de krachtige trapondersteuning voor de waardering van de testers.

De AD fietstest

In samenwerking met Fietstest.nl vormde het AD een panel van dertig AD-lezers en experts van Fietstest.nl om de nieuwste en populairste e-bikes in de volgende categorieën te testen:

  • Elektrische stadsfiets
  • Elektrische hybride
  • Elektrische transportfiets
  • Speed pedelec
  • Hybride fiets zonder trapondersteuning

In elke van deze categorieën kreeg één fiets het predicaat ‘Best getest’. Een ander werd uitgeroepen tot ‘Beste koop’.

Elektrische stadsfiets

Best getest: Victesse Strada N330 HM
De Victesse was een van de hoogst beoordeelde e-bikes van alle categorieën, met alleen maar achten en negens. Met de geruisloze motor met naafversnelling en het eenvoudige display oogstte deze e-bike veel lof onder de testers.

Beste koop: Gazelle Orange C7+ HMB
Testers waren zeer positief over deze Gazelle, die het best scoorde op prijs-kwaliteitverhouding. Pluspunten zijn vooral het duidelijke display en de soepele en geruisloze motor. Bovendien fietst de e-bike ook zonder ondersteuning zeer prettig.

Elektrische hybride

Best getest: Gazelle Chamonix T10
Deze fiets ontlokte met haar lage gewicht en sterke, geruisloze motor overwegend positieve reacties onder de testers, die spraken over een ‘fijne fiets voor lange afstanden die meteen vertrouwd aanvoelt.’

Beste koop: Stella Copenhague Light
De Stella scoorde hoog op prijs-kwaliteitverhouding, in combinatie met een goed design en een nette afwerking. Ook de ondersteuning was voor veel testers voldoende.

Elektrische transportfiets

Best getest: Cortina E-U4 Transport
Deze e-bike van Cortina bewijst dat een transportfiets niet zwaar hoeft te zijn. Het design, zitcomfort en krachtige ondersteuning maken de testers enthousiast over deze elektrische transportfiets.

Beste koop: Brinckers Baker F7
De Brinckers Baker valt op door de terugtraprem, die opmerkelijk genoeg goed in de smaak valt bij de testers. Ook de afwerking en het design leveren positieve beoordelingen op.

Speed pedelec

Best getest: Klever X Speed N
De Klever was volgens de testers de enige speed pedelec uit de test die fietste als een gewone fiets en dat is dan ook de reden dat deze snelle e-bike als beste naar voren is gekomen.

Beste koop: QWIC Performance RD10 Speed
De speed pedelec van QWIC krijgt veel positieve beoordelingen van testers, die vooral te spreken zijn over de wegligging, remmen, versnelling en de krachtige ondersteuning.

Hybride fiets zonder trapondersteuning

Best getest: Cube Kathmandu Exc
De sportieve en lichte fiets van Cube is de duurste ‘conventionele’ fiets van de test, maar daarmee ook meteen de beste. De fiets beschikt volgens het testpanel over zeer goede rijeigenschappen en een betrouwbare derailleurversnelling.

Beste koop: Cortina Speed N8
Ook de Cortina Speed valt op in deze categorie. In de eerste plaats vanwege de naafversnelling, die voor een hybride fiets redelijk uniek is. Ook de belt drive, een kunststof band in plaats van een ketting, maakt de fiets bijzonder. Zo’n beltdrive gaat veel langer mee.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Santiago de Compostela: Cultuurstad

In Santiago is veel meer te zien dan alleen de kathedraal. Wie (bijna) alles wil bewonderen, doet er goed aan een paar dagen langer te blijven. Een verkenningstocht door de Galicische hoofd…

Nieuws

10 redenen om naar een vakantiepark te gaan

Er even helemaal uit: dat is wat veel Nederlanders graag en regelmatig doen. Een goede manier om helemaal tot rust te komen, is het boeken van een verblijf in een vakantiepark. We geven 10 …

Nieuws

Een maand met de fiets naar het werk

Minder stilstaan en meer bewegen; Plus-redacteur Erik Bogaards, fietste een maand naar zijn werk met een e-bike. Natuurlijk had ik smoesjes genoeg om niet met de fiets naar het werk te gaan…

Nieuws

Bert blogt: De onverschillige fietser

Bert blogt over fietsgevaren, fietsongelukken en onverschilligheid. Het is een uur of twee, de zon schijnt en Margaret en ik rijden op de Beeklaan, de uitvalsweg vanuit Hillegom naar de pro…

Nieuws

Genieten in Genk

Waar je interesse ook naar uit gaat, in de omgeving van Genk hoef je je in geen geval te vervelen. Ga op avontuurlijke wijze terug in de tijd op Domein Bokrijk, bezoek musea of winkels in h…