Logo Fietsen123

Nieuws

Corsica: ontdek de regio Balagne

Monday 30 May, 2022

De regio Balagne ligt in het noordwesten van Corsica en wordt ook wel ‘De Tuin van Corsica’ genoemd. De ongerepte natuur aan de voet van het Monte Cinto-gebergte maakt dat dit deel van het eiland een ander aanzicht heeft dan de rest van Corsica. We nemen je mee door de regio.

Calvi

Calvi is de hoofdstad van de regio Balagne, in het departement Houte-Corse. De stad heeft de grootste haven van Corsica en staat daarnaast bekend om haar citadel. De middeleeuwse citadel dateert uit de vijftiende eeuw. Het verhaal van de citadel begint al eerder: in de dertiende eeuw werden er verdedigingswerken tegen piraten en barbaren op deze plek langs de kust gebouwd. Vanaf de rots waarop de citadel is gebouwd kun je over heel Calvi kijken. Er is een audiotour beschikbaar, of je kunt zelf het gebouw verkennen.

Calvi biedt naast veel geschiedenis ook een aantal uitstekende restaurants, winkels en andere bezienswaardigheden. Op Quai Landry bijvoorbeeld, de loopbrug langs het strand en de haven. De omgeving van Calvi leent zich uiteraard ook voor een heerlijke fietstocht.

De citadel van Cavi.

L’Ile Rousse

Aan de noordwestkust van Balagne ligt L’Ile Rousse (vrij vertaald rood eiland). Met een haven en een strand is dit een gewilde locatie voor toeristen. Hier vind je veel boetiekjes en restaurants, in de kleine geplaveide straten met oude huizen. De stad werd gesticht in 1758 door Pasquale Paoli, wiens borstbeeld je ook in het centrum ziet staan. Maar op deze plek woonden al veel eerder mensen. Er is bewijs gevonden dat hier 1000 jaar voor Christus al een stad lag.

Niet ver van L’Ile Rousse ligt het Park van Saleccia, een prachtige botanische tuin. Olijfbomen zijn hier de specialiteit, maar je vindt er ook andere mediterrane of exotische bomen en planten.

Uitzicht op L'Ile Rousse. Beeld: ATC/S. Alessandri.

Monte Cinto

De Monte Cinto is met 2706 meter de hoogste berg van Corsica. Bergbeklimmers kunnen bijna niet om deze berg heen: na een behoorlijke klim wordt je beloond met een prachtig uitzicht. Er zijn allerlei wandelroutes in de buurt van de berg. De bekendste is de GR20-route, die je grotendeels naar de top begeleid. Ben je op pad op een heldere dag, dan kun je eenmaal boven van Calvi tot aan het stuwmeer van Calacuccia kijken. Let wel op: het kan in sommige maanden behoorlijk warm worden. Het is verstandig om daarom vroeg in de ochtend te vertrekken, zoveel mogelijk in de schaduw te blijven en ten allen tijde genoeg water te drinken.

Monte Cinto, De hoogste berg van Corsica.

Het verlaten dorp Occi

De ruïnes van het verlaten dorp Occi zijn een favoriete bestemming voor veel wandelaars en fietsers. Het plaatsje ligt bij het dorp Lumio en is vanaf daar met ongeveer drie kwartier wandelen te bezoeken. In de Middeleeuwen werd het dorp gesticht door een groep mensen die op de vlucht waren voor piraten. Aan het einde van de zestiende eeuw woonden hier ongeveer 150 mensen. Uiteindelijk was er een tekort in de watervoorziening en toen de piraten geen bedreiging meer waren, vertrokken de inwoners weer naar de kustlijn. Ga je naar Occi, dan raden we je wel aan om goede wandelschoenen aan te trekken.

De ruïnes van Occi, het verlaten dorp.

Route de Artisans

Door de Balagne loopt een bijzondere route: de Route de Artisans (of: de ambachtsroute). Op deze route ga je van l’Ile Rousse naar Lumio en Sant‘Antonino. Je komt langs het platteland en uiteindelijk kom je bij de hoofdstad van de route: Pigna. Deze bijzondere route laat je meteen al het moois van het eiland zien!