Logo Fietsen123

Nieuws

Check deze 6 gidsen voor fiets- en wandelinspiratie

Wednesday 6 January, 2021

In coronatijd is het goed om eventjes de buitenlucht op te zoeken. Met een dikke jas, handschoenen en een muts is het ook in de winter prima wandelen of fietsen. Zoek je inspiratie? Dan hebben wij deze leuke nieuwe wandel- en fietsgidsen voor je.

Mythische fietstochten in Europa

Een mooie combinatie van een ‘koffietafelboek’ en een praktische gids is ‘Mythische fietstochten in Europa’, een uitgave van Lonely Planet (uitgeverij Lannoo). Het bevat tientallen meerdaagse fietstochten in heel Europa. Sommige zijn wat bekender, zoals een biertocht door Beieren, een rit langs de Muur in Berlijn of een ‘Nederlandse zomervakantie’. Andere zijn exotisch en prikkelen de lust naar avontuur. Zoals de route Trondheim-Oslo in Noorwegen, die ook bekend staat als de ‘Den Store Styrkeprøven’ en elke zomer als lange-afstandsrace wordt gereden. Of de ‘Route des Grandes Alpes’ in Frankrijk en een eilandhop-tocht in Kroatie. Elke route bevat een reisverslag en praktische info. De sectie ‘meer van dit’ geeft suggesties voor gelijksoortige tochten. En natuurlijk bevat het boek ook vele foto’s, die je meteen animo bezorgen om je volgende fietsvakantie uit te stippelen.

Fietsen rond Oud Holland

Helemaal gratis is ‘Fietsen rond Oud Holland’ van uitgeverij Benjaminse. Die bestaat uit 6 routebeschrijvingen die je als epub (voor de ereader) of als pdf kunt downloaden. De routes beslaan ruwweg de provincies Noord en Zuid-Holland en Utrecht. Zo is er ‘Noord-Holland boven het Noordzeekanaal’, ‘Gooi- en Vechtstreek, Eemland en Utrecht-oost’ en ‘het Groene Hart’. In elke streek kan de fietser kiezen uit rondjes van 40 tot 80 kilometer. Er wordt grotendeels gebruik gemaakt van de bekende fietsknooppunten en van LF-fietsroutes. De routebeschrijvingen vermelden boeiende plekjes onderweg en bevatten ook leuke oude foto’s, die laten zien hoe het er vroeger uitzag.

Natuurvrienden fietsgids

Een sympathiek initiatief is de ‘Natuurvrienden fietsgids’, samengesteld door vrijwilligers van de natuurvriendenclub Nivon. Het boekje bevat 18 fietsroutes met een totale lengte van ruim 1300 kilometer. Zij verbinden de zogenaamde natuurvriendenhuizen en campings van de Nivon. Zo verzeker je jezelf altijd van een overnachtingsplek en de mogelijkheid om contact te maken met medevakantiegangers.

Wandelen en fietsen op onze eigen sites

Fietsen en wandelen zijn voor lezers voor PlusOnline een belangrijk tijdverdrijf. Daarom hebben we op onze zustersite Fietsen123 honderden fraaie gratis fietsroutes voor je verzameld. Liever wandelen? Dan geven we je inspiratie voor lange tochten via onze wandelsectie op deze site.

Wandelen in Groot Amsterdam

Onze reisredacteur Thijs Joosten is gecharmeerd van de nieuwe gids ‘Wandelen in Groot Amsterdam’ van uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Routemaker Rutger Burgers heeft 15 rondwandelingen met een lengte van 5 tot 22 kilometer rond onze hoofdstad samengesteld, met “80 procent zandpadgarantie”. Dat kan natuurlijk ook een schelpenpad, gras of een modderig paadje zijn, maar het is desondanks een hele prestatie om goeddeels onverharde routes in zo’n dichtbebouwd gebied uit te stippelen. De wandelingen zijn ook als GPS-track voor het navigatietoestel of de smartphone te downloaden op deze website.

Wandelen buiten de binnenstad

Gegarandeerd Onregelmatig en Wandelzoekpagina.nl geven ook de leuke serie ‘Wandelen buiten de binnenstad’ uit. Die is nu ook als app te downloaden. Momenteel bevat de app al wandelingen rond Amsterdam, Eindhoven en Arnhem. En binnenkort volgen steden als Groningen, Nijmegen, Utrecht en Zwolle. Voor 6,99 euro koop je in de app de routes in de stad van jouw keuze.

Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger

Niets is zo vervelend tijdens een wandel of fietstocht als verdwalen. GPS-navigatieapparaat en smartphone maken het navigeren weliswaar makkelijker dan vroeger, toen we op papieren kaarten waren aangewezen. Maar ook met die moderne apparatuur moet je leren omgaan. Daarom brengt uitgeverij Elmar het ‘Handboek Oriëntatie voor de avontuurlijke reiziger’ uit. Daarin leert de lezer de traditionele technieken van het kaartlezen en kompas lezen, maar krijgt hij ook uitleg over elektronische hulpjes, zoals de hoogtemeter en het GPS-apparaat. Met dit boek wordt verdwalen een stuk moeilijker, of het nu in de bossen op de Veluwe is of op een besneeuwde gletsjer in de Alpen.

Bron: PlusOnline.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

E-bike verzekeren en hoe?

Elektrische fietsen gaan nog steeds als warme broodjes over de toonbank, sterker nog, inmiddels is een op de drie nieuw verkochte fietsen een elektrische variant! Enkele jaren gelden was da…

Nieuws

Gazelle bouwt hypermoderne fabriek achter monumentale gevel

Al ruim honderd jaar staat Gazelle aan de top van de Nederlandse fietsenmarkt, maar dat betekent voor het bedrijf geenszins dat er achterover wordt geleund. In september dit jaar opent de f…

Nieuws

Met de fiets naar school: per jaar 12 doden en 230 gewonde kinderen

Er vallen in Nederland jaarlijks ongeveer 35 verkeersdoden onder kinderen van 0-14 jaar. Eén op de drie van die slachtoffers is daarbij op weg naar school of komt terug. Volgens de r…

Nieuws

Fietsen vergroot je wereld

Fietsen verbreedt je horizon en dat geldt zeker ook voor kinderen. Met het Kinderfietsenplan willen de ANWB en Nationaal Fonds Kinderhulp ervoor zorgen dat ook zoveel mogelijk arme kinderen…

Nieuws

Fietsverkoop in de lift dankzij e-bike

De fietsbranche leeft weer op. ABN AMRO verwacht dat de sector dit jaar met 3 procent groeit ten opzichte van vorig jaar. Dit komt vooral door de verkoop van e-bikes. De afgelopen jaren gin…