Logo Fietsen123

Nieuws

Brussel: autoloze zondag op 23 september

donderdag 13 september, 2007

Op zondag 23 september is het weer autoloze zondag in het Brussels Gewest. Het is de feestelijke afsluiting van de extra lange Week van Vervoering van 15 tot 23 september 2007. “Op autoloze zondag is Brussel met voorsprong de grootste autoloze zone in Europa,” zegt Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. In alle 19 Brusselse gemeenten, 160 km² binnen de Grote Ring, zijn dan geen auto's, vrachtwagens en bromfietsen toegelaten. Het openbaar vervoer is gratis. Brussel anders belevenHet is de zesde keer dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in samenwerking met de 19 Brusselse gemeenten de autoloze zondag en de week van vervoering organiseert. 90 procent van de Brusselaars is volgens een tevredenheidsenquête voorstander van de autoloze zondag. “Het is de gelegenheid voor bewoners en bezoekers om Brussel eens anders te beleven,” vertelt Pascal Smet. “In alle gemeentes en wijken van Brussel zijn duizenden mensen in de weer om van de autoloze zondag en de week van vervoering een feest te maken. Fietstochten, wandelingen, discussiemomenten, tentoonstellingen, fuiven, acties rond duurzame mobiliteit en gezellige buurtfeesten. Voor elk wat wils.”

Autoloze zondag praktischVan 9u tot 19u wordt het Brussels Gewest op 23 september - en niet 16 september, zoals enkele Nederlandse media hebben bericht! - afgesloten voor alle autoverkeer. Alleen het openbaar vervoer, taxi's, autobussen, hulpdiensten en erkende voertuigen van openbaar nut kunnen rijden. Zij dienen echter de maximumsnelheid van 30km/uur te respecteren. De tunnels in het gewest zijn gesloten. Wie voor dringende redenen toch zijn auto nodig heeft, moet een doorgangspas aanvragen bij zijn gemeente voor 19 september. Gehandicapten hoeven dit niet te doen indien zij zelf die dag hun voertuig besturen. Uiteraard blijven voor iedereen de verkeersregels van kracht.

Gratis openbaar vervoerHet openbaar vervoer van de MIVB is op autoloze zondag gratis en er wordt een aanzienlijke versterking voorzien op de meeste lijnen. De belangrijkste parking voor bezoekers is Parking C aan de Heizel. Voor € 3,50 kunnen mensen hun auto een hele dag op deze parking laten staan. Een shuttlebus van de MIVB brengt de mensen naar het dichtbijgelegen metrostation. Andere parkings zijn gratis.

Pascalsmetopfiets_1Feestelijkheden“Meer dan honderd Brusselse verenigingen, scholen en wijkcomités zetten weer hun beste beentje voor,” zegt Pascal Smet. “Ook dankzij hun inzet en activiteiten is de autoloze zondag elk jaar weer een groot succes. Er zijn de fietstochten van Pro Velo, Brukselbinnenstebuiten, Fietsclub Westuit en de andere fietsverenigingen. Er is de grote fietstocht 'Beau vélo de Ravel'. Er zijn boottochten, tochten met paard en kar, een hele serie wandelingen om wijken en gemeenten te ontdekken. En in heel wat wijken maken mensen van de gelegenheid gebruik om gezellig samen een barbecue of feest te organiseren. Landelijk Brussel zorgt dit jaar voor een stukje platteland op het Paleizenplein en Mobilissimo, de ontmoetingsplaats voor alle info over duurzame mobiliteit, vindt u ook dit jaar weer onderaan de Kunstberg.”

Fietsherstel en fietspoolingBij de nieuwigheden dit jaar horen een ballonwedstrijd, fietsherstel en fietspooling. Touring Wegenhulp stuurt een technische ploeg om uw fiets na te kijken en te helpen met de herstelling van een kleine defect. Er rijdt ook een groep wegenwachters langs de kleine ring en in de vijfhoek om pech onderweg te verhelpen. En ook op de hoek van de Wetstraat en de Kunstlaan staat, aan de kant van de kantoren van Touring Wegenhulp, een stand voor herstellingen. Aan het gewestelijk Fietspunt aan het Noordstation (uitgang kant Rogier) organiseert de vereniging CyCLO een fietspool van 10 tot 18u met verhuur van vouwfietsen (€7,50 + waarborg), verhuur van gewone fietsen (ook voor kinderen) door de vzw Pro Velo (€4/1u en €7/2u). Een identiteitsbewijs is nodig, reserveren niet mogelijk. Gratis technische fietscontrole. Vanaf 12u wordt er ook gefeest met een groot terras met bar, zwembadjes en petanque en concerten vanaf 15u met fietsfanfare 'Fanfare Nifonnette' en de 'The Stopping Smokers'.

Week van vervoeringPascal Smet besliste om de Week van Vervoering dit jaar extra lang te maken. Ze zal duren van zaterdag 15 tot zondag 23 september en nu twee echte mobiliteitsweekends omvatten. De Week van de Vervoering, die ook elders in België gehouden wordt en daar de naam 'Aardig-op-weg-Week' heeft gekregen, past in het thema van de Europese mobiliteitsweek 'Streets for People'.

AfsluitweekendOp vrijdag 21 september wordt er gefuifd op de eerste Véloboem in Molenbeek waar iedereen die met de fiets komt, gratis binnen mag. Tijdens zaterdag 22 september, de Europese dag zonder auto, kan men de hele dag terecht op de verkeersvrije perimeter onder aan de Kunstberg. Eerst kunt u er terecht voor de start van de actie “Winkelen met de fiets” die loopt tot 8 november. In 10 gemeenten sporen de handelaars hun klanten aan om hun boodschappen te doen met de fiets. Een tombola met mooie prijzen zorgt voor extra stimulans. In de namiddag organiseren Bral en IEB een ontmoeting (16u30) met alle auteurs van de projecten in het kader van 'De straat is van ons!'. Ze wisselen ervaringen uit en geven tips voor volgend jaar. De dag word afgesloten met audiovisuele concerten gebaseerd op zowel muziek als beelden rond het thema van de stad en alternatieve vervoermiddelen.

Autoloze ZondagEn wat is er dan beter dan met de knaller van de Autoloze Zondag op 23/9 deze drukke week af te ronden?

WeekvandevooruitgangNederland: Week van de VooruitgangIn Nederland wordt van 16 t/m 22 september de 'Week van de Vooruitgang' gehouden. De hele week staat in het teken van lopen, fietsen, openbaar vervoer en kritisch autogebruik om zo meer schone lucht en rust en ruimte in wijken en binnensteden te creëren. Op zondag 16 september 2007 vindt voor de achtste opeenvolgende keer een autovrije dag plaats. Verscheidene gemeenten sluiten dan straten af voor het autoverkeer. Ten opzichte van voorgaande jaren beleeft de autovrije dag in 2007 een lichte opleving. De volgende grote gemeenten hebben aangegeven mee te gaan doen: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven, Groningen en Arnhem. Er zijn ook gemeenten die voor een andere datum kiezen om de autovrije dag te voeren. Zo houdt Delft op 22 september een autovrije zaterdag. De grootste autovrije dag gaat plaatsvinden in Amsterdam. Op zondag 23 september is tussen 09.00 en 17.00 uur het gehele gebied binnen de ring A10 afgesloten, exclusief het stadsdeel Zeeburg.

Links* Autoloze Zondag 2007 in Brussel* Aardig-op-weg-week (Vlaanderen)* Week van de vooruitgang (Nederland)


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Opgeslagen droge accu’s brandgevaarlijk

‘Er moeten landelijke regels komen voor de opslag van fietsaccu’s.’ Dat vindt burgemeester Van de Weerd van Nunspeet. Aanleiding is een grote brand in een opslag van Stella Fietsen. De bran…

Nieuws

Nederlanders fietsen steeds minder, ondanks stijging fietsverkoop

Na een korte periode van daling zit de fietsverkoop de laatste jaren weer in de lift, vooral dankzij e-bikes. Toch fietsen Nederlanders steeds minder kilometers. Dit blijkt uit het jaarlijk…

Routenieuws

Mooi weer: fietsen langs Vechtse terrasjes en door schaduwrijk bos

We hebben nog een week lang schitterend weer in het verschiet, dus fietsen en genieten is het credo. Hierbij een prachtige fietsroute langs de Vecht en langs talloze leuke terrasjes in Utre…

Nieuws

De leukste fietsroutes net over de grens

In Nederland zijn we als fietser verwend met het systeem van fietsknooppunten. Maar wat als je een keer zin hebt om de omgeving net over de grens in België of Duitsland te verkennen? Fietse…

Nieuws

Fietsverkoop stijgt na jaren weer

In 2017 is de verkoop van fietsen in Nederland voor het eerst sinds 2007 weer gestegen. Dit blijkt uit cijfers van RAI Vereniging en BOVAG naar aanleiding van een onderzoek van GfK. In 2017…