Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Bretagne op de e-bike

dinsdag 11 april, 2017

Hoewel Bretagne voor Franse begrippen vlak is, is de regio in vergelijking met Nederland op z’n minst heuvelachtig te noemen. Fietsen in Bretagne vergt dan ook kracht in de kuiten – of een e-bike natuurlijk.

Rust op de Voies Vertes

Als u wilt gaan fietsen in Bretagne kunt u kiezen uit een aantal bekende fietsroutes. Deze doorkruisen het mooie landschap en bieden u de mogelijkheid om de hoogtepnten van Bretagne te ontdekken. Maar met meer dan 1750 kilometer aan fietspaden kunt u ook uw eigen route fietsen. Ze lopen namelijk inmiddels door heel Frankrijk: de rustige paden van Voies Vertes. Omdat gemotoriseerd verkeer op de Voies Vertes niet welkom is, is het er altijd heel ontspannen fietsen. De paden lopen vooral langs oude spoorbanen, (jaag)paden en kanalen en rivieren. Deze ligging zorgt er overigens meteen voor dat u langs de Voies Vertes niet bang hoeft te zijn voor pittige beklimmingen. In Bretagne vindt u de Voies Vertes door heel de regio en ze vormen daarmee een perfect fietsnetwerk om dit fraaie stukje Frankrijk op uw gemak te verkennen. De Voies Vertes van Bretagne herkent u aan het groene Voies Vertes de Bretagne-logo.

De interactieve (wandel- en) fietsroutekaart van Bretagne laat meteen zien dat ook het Bretonse binnenland goed voorzien is van mooi kronkelende fietspaden.

Klimmetjes langs de kust

Ook langs de Bretonse kust is het heerlijk fietsen: de zilte geur van de zee in uw neus, de meeuwen die rond de kliffen wervelen, de wind die uw hoofd zo heerlijk leegwaait – 100 procent ontspanning. Die ontspanning gaat hier wel gepaard met wat meer inspanning, want de wegen langs de kust gaan wat meer op en neer. Met een e-bike is dat echter geen enkel probleem: met het steuntje in de rug worden die hellingen een peulenschil.

E-bike huren

Natuurlijk kunt u uw eigen e-bike meenemen als u naar Bretagne gaat. Net zo makkelijk echter huurt u er eentje: het aantal adressen dat e-bikes verhuurt, neemt nog altijd toe. In veel steden en zelfs onderweg op de routes zijn verhuuradressen te vinden. Zo heeft u altijd een fiets die in een goede conditie verkeert en die voldoet aan de eisen die u of uw groep aan de fiets stelt en is er altijd een onderhoudspunt in de buurt. Op deze (Engelstalige) website vindt u een overzicht van de verhuurders. Daarnaast zijn er ook steeds meer campings en vakantieparken die e-bikes verhuren.

Per regio

De elektrische fiets is het ideale transportmiddel om de Roze Granietkust te bezoeken, net als de andere pareltjes in de omgeving van Lennion-Trégor. Velek’tro verhuurt elektrische fietsen op 30 punten in deze regio, zoals bij het Bureau voor Toerisme, op campings en bij hotels. Profiteer van je fiets om de fietsroute Tour de Manche te ontdekken in Trédrez Locquémeau of Perros-Guirec met zijn roze granietrotsen. Ontdek het badplaatsje Trébeurden en zijn kust voor een fantastisch uitzicht op de Baai van Lannion.

Met Brocéliande Bike Tour kun je allerlei fietsen huren en tochten kiezen om de betoverende natuur en onmisbare hoogtepunten van Brocéliande te ontdekken.

Het Bureau voor Toerisme van Pontivy Communauté verhuurt ook elektrische fietsen. Tijdens de zomervakantie kun je bijvoorbeeld het circuit 'Art dans les Chapelles' fietsen. Een fantastische route, waarbij je langs oude kapelletjes fietst waar moderne kunstexposities te bewonderen zijn. Verschillende tochten zijn speciaal aangelegd voor de elektrische fiets, ideaal voor het doorkruisen van de heuvelachtige regio.

Aan het Kanaal van Nantes naar Brest verhuurt Cy-Glon elektrische fietsen. Het Kanaal vormt een natuurlijke route van 360 kilometer lang en biedt de mogelijkheid het hart van Bretagne te ontdekken, door typische landschappen, dorpen en steden, langs het rijke erfgoed dat bijdraagt aan de Bretonse mysteries en legendes.

Langs de Kust van Penthièvre kunt u ook heerlijk fietsen. In deze regio verhuurt Cap Evasion Vélo aan de fietsroute Tour de Manche elektrische fietsen. Tussen de kapen van Erquy en Fréhel ontdek je het rijke historische erfgoed (Fort la Latte), de natuur (Cap Fréhel) en de stranden (Sables d’Or les Pins).

Het Maison du tourisme Baie de Morlaix Monts d'Arrée beschikt over vier verhuurpunten van elektrische fietsen. De elektrische fiets is het ideale transportmiddel om dit gebied tussen land en zee te ontdekken, tussen de prachtige Baai van Morlaix, het Kasteel van Taureau en het bos van Huelgoat met haar wereld vol mythes en legendes.

Opladen e-bike

Voor wat betreft het onderweg opladen van de accu van de e-bike zijn we in Nederland behoorlijk verwend. Juist in Bretagne wordt het aantal speciale oplaadpunten voor e-bikes steeds verder uitgebreid. Een handige tip is wel om een verlengsnoer plus een internationale stekker in de fietstas te stoppen, zodat u onderweg zo nodig bij een cafeetje of een terras kunt bijladen. Soms moet u hier wat euro’s voor betalen, maar vaak genoeg vindt de uitbater het geen probleem.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Flevoland maakt Nederlands fietsknooppuntennetwerk compleet

De Flevolandse gemeenten Dronten, Lelystad en Zeewolde hebben het landelijke netwerk van fietsknooppunten compleet gemaakt. Sinds vandaag is het netwerk helemaal af. Het knooppuntennetwerk …

Nieuws

Telefoon nog steeds grote afleiding onder het fietsen

Maar liefst 60% van de jongeren geeft aan hun mobiele telefoon op de fiets te gebruiken, blijkt uit onderzoek van GfK, Vodafone en de Fietsersbond. De resultaten zijn aanleiding voor de par…

Nieuws

Belangrijke veiligheidswaarschuwing Spartafietsen M7e, M8e en M8e RT

Sparta roept de modellen van de Sparta M7e, M8e en M8e RT terug om het frame te vervangen. Na kwaliteitstesten heeft Sparta vastgesteld dat in het frame van deze specifieke modellen scheurt…

Nieuws

Beste e-bike van 2016 is…

De Qwic T-MN7 2 HSII. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-biketest van Plus Magazine. Het maandblad nam dit jaar 11 fietsen onder de loep. De Qwic valt vooral op door de mooie afwerking, uitstek…

Nieuws

Veelgestelde vragen over wandelen na uitbraak corona

Hieronder vind je een overzicht van een veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Waar moet je zoal op letten? Mag ik buiten een ommetje maken? Ja, je mag buite…