Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

Bretagne op de e-bike

Tuesday 11 April, 2017

Hoewel Bretagne voor Franse begrippen vlak is, is de regio in vergelijking met Nederland op z’n minst heuvelachtig te noemen. Fietsen in Bretagne vergt dan ook kracht in de kuiten – of een e-bike natuurlijk.

Rust op de Voies Vertes

Als u wilt gaan fietsen in Bretagne kunt u kiezen uit een aantal bekende fietsroutes. Deze doorkruisen het mooie landschap en bieden u de mogelijkheid om de hoogtepnten van Bretagne te ontdekken. Maar met meer dan 1750 kilometer aan fietspaden kunt u ook uw eigen route fietsen. Ze lopen namelijk inmiddels door heel Frankrijk: de rustige paden van Voies Vertes. Omdat gemotoriseerd verkeer op de Voies Vertes niet welkom is, is het er altijd heel ontspannen fietsen. De paden lopen vooral langs oude spoorbanen, (jaag)paden en kanalen en rivieren. Deze ligging zorgt er overigens meteen voor dat u langs de Voies Vertes niet bang hoeft te zijn voor pittige beklimmingen. In Bretagne vindt u de Voies Vertes door heel de regio en ze vormen daarmee een perfect fietsnetwerk om dit fraaie stukje Frankrijk op uw gemak te verkennen. De Voies Vertes van Bretagne herkent u aan het groene Voies Vertes de Bretagne-logo.

De interactieve (wandel- en) fietsroutekaart van Bretagne laat meteen zien dat ook het Bretonse binnenland goed voorzien is van mooi kronkelende fietspaden.

Klimmetjes langs de kust

Ook langs de Bretonse kust is het heerlijk fietsen: de zilte geur van de zee in uw neus, de meeuwen die rond de kliffen wervelen, de wind die uw hoofd zo heerlijk leegwaait – 100 procent ontspanning. Die ontspanning gaat hier wel gepaard met wat meer inspanning, want de wegen langs de kust gaan wat meer op en neer. Met een e-bike is dat echter geen enkel probleem: met het steuntje in de rug worden die hellingen een peulenschil.

E-bike huren

Natuurlijk kunt u uw eigen e-bike meenemen als u naar Bretagne gaat. Net zo makkelijk echter huurt u er eentje: het aantal adressen dat e-bikes verhuurt, neemt nog altijd toe. In veel steden en zelfs onderweg op de routes zijn verhuuradressen te vinden. Zo heeft u altijd een fiets die in een goede conditie verkeert en die voldoet aan de eisen die u of uw groep aan de fiets stelt en is er altijd een onderhoudspunt in de buurt. Op deze (Engelstalige) website vindt u een overzicht van de verhuurders. Daarnaast zijn er ook steeds meer campings en vakantieparken die e-bikes verhuren.

Per regio

De elektrische fiets is het ideale transportmiddel om de Roze Granietkust te bezoeken, net als de andere pareltjes in de omgeving van Lennion-Trégor. Velek’tro verhuurt elektrische fietsen op 30 punten in deze regio, zoals bij het Bureau voor Toerisme, op campings en bij hotels. Profiteer van je fiets om de fietsroute Tour de Manche te ontdekken in Trédrez Locquémeau of Perros-Guirec met zijn roze granietrotsen. Ontdek het badplaatsje Trébeurden en zijn kust voor een fantastisch uitzicht op de Baai van Lannion.

Met Brocéliande Bike Tour kun je allerlei fietsen huren en tochten kiezen om de betoverende natuur en onmisbare hoogtepunten van Brocéliande te ontdekken.

Het Bureau voor Toerisme van Pontivy Communauté verhuurt ook elektrische fietsen. Tijdens de zomervakantie kun je bijvoorbeeld het circuit 'Art dans les Chapelles' fietsen. Een fantastische route, waarbij je langs oude kapelletjes fietst waar moderne kunstexposities te bewonderen zijn. Verschillende tochten zijn speciaal aangelegd voor de elektrische fiets, ideaal voor het doorkruisen van de heuvelachtige regio.

Aan het Kanaal van Nantes naar Brest verhuurt Cy-Glon elektrische fietsen. Het Kanaal vormt een natuurlijke route van 360 kilometer lang en biedt de mogelijkheid het hart van Bretagne te ontdekken, door typische landschappen, dorpen en steden, langs het rijke erfgoed dat bijdraagt aan de Bretonse mysteries en legendes.

Langs de Kust van Penthièvre kunt u ook heerlijk fietsen. In deze regio verhuurt Cap Evasion Vélo aan de fietsroute Tour de Manche elektrische fietsen. Tussen de kapen van Erquy en Fréhel ontdek je het rijke historische erfgoed (Fort la Latte), de natuur (Cap Fréhel) en de stranden (Sables d’Or les Pins).

Het Maison du tourisme Baie de Morlaix Monts d'Arrée beschikt over vier verhuurpunten van elektrische fietsen. De elektrische fiets is het ideale transportmiddel om dit gebied tussen land en zee te ontdekken, tussen de prachtige Baai van Morlaix, het Kasteel van Taureau en het bos van Huelgoat met haar wereld vol mythes en legendes.

Opladen e-bike

Voor wat betreft het onderweg opladen van de accu van de e-bike zijn we in Nederland behoorlijk verwend. Juist in Bretagne wordt het aantal speciale oplaadpunten voor e-bikes steeds verder uitgebreid. Een handige tip is wel om een verlengsnoer plus een internationale stekker in de fietstas te stoppen, zodat u onderweg zo nodig bij een cafeetje of een terras kunt bijladen. Soms moet u hier wat euro’s voor betalen, maar vaak genoeg vindt de uitbater het geen probleem.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

BankGiro Loterij Open Monumentendag: Aanraders per provincie

In het weekend van 12 en 13 september openen veel monumenten fysiek of digitaal hun deuren voor de Open Monumentendag. Dit jaar met meer alternatieve programmeringen, zoals fiets- en wandel…

Nieuws

Autoroute: Nederrijn, Waal en Operatie Market Garden

De Rijn is een van de langste rivieren van Europa. Een groot deel van het stroomgebied ligt in Duitsland, maar de Rijndelta bevindt zich in Nederland. Vlak nadat de Rijn de Nederlands-Duits…

Nieuws

Nieuwe regels speed-pedelec blijken onhaalbaar

De speed-pedelec, de e-bike met een topsnelheid van 45 kilometer per uur, valt per 1 januari 2017 onder nieuwe regelgeving. Met nog zo'n zes weken te gaan tot die deadline, blijkt de uitvoe…

Blog

Bert blogt: pionieren

Wij waren van plan dit jaar onze reis langs de Elbe van 2016 te voltooien door van Magdeburg naar Cuxhaven te fietsen. Vanwege verplichtingen in Hamburg hebben we echter besloten buiten de …

Nieuws

Hoezo de trein? Ga gewoon met de fiets het spoor op

Met een beetje handigheid bouwt u het zelf: een constructie om met de fiets het spoor op te kunnen. Zo bent u meteen van die vervelende en hobbelige fietspaden af en stopt u ook nog eens ge…