Logo Fietsen123

Nieuws

Bijzondere fietsregels in het buitenland

Monday 17 July, 2023

We zijn gewend aan de verkeersregels voor fietsers in Nederland. Maar als je gaat fietsen over de grens, hou er dan rekening mee dat sommige fietsgeboden en -verboden heel anders zijn.

Duitsland

Waar de toegestane hoeveelheid alcohol in je bloed in Nederland maximaal 0,5 is, ligt dit in Duitsland driemaal zo hoog. Desondanks krijg je wel een boete bij een lager promillage als je duidelijk dronken bent tijdens het deelnemen aan het verkeer.

Fietsen met oortjes in is in Nederland aardig populair. Dat komt het alert zijn op geluiden in de omgeving niet altijd ten goede. Daarom is in Duitsland een vereiste bij oortjes dat het volume zo laag moet staan dat je alles om je heen nog goed kan horen.

Als je een bagagedrager hebt mag je daar niet iemand zomaar op laten zitten. Alleen een kind in een kinderzitje is toegestaan.

Een helm op de fiets is net als in Nederland niet verplicht maar wordt wel geadviseerd. Daarom dragen onze oosterburen toch vaak vrijwillig een helm.

Frankrijk

Heb je een kind jonger dan 14 jaar, dan mag die gewoon mee op de fiets. Jonger dan 5? Dan is een kinderzitje met een veiligheidsriem verplicht. Voor de veiligheid van kinderen op de fiets is in Frankrijk ook een helm verplicht onder de 12 jaar.

Ook voor de veiligheid verbiedt de Franse overheid te fietsen met oortjes of een hoofdtelefoon. Daarnaast moet je een reflecterend veiligheidsvest aan bij slecht zicht en als het donker is. Dat geldt ook voor een passagier op de fiets.

Waar je in Nederland je tweewieler fijn kan gebruiken om rechts langs een file met auto’s te rijden, is dat in Frankrijk nou juist niet toegestaan. Je moet dus rustig achter aan de file aansluiten en wachten.

Spanje

De helmregels in Spanje zijn nogal wisselend te noemen. Tot 16 jaar oud moeten kinderen overal een fietshelm op. Buiten de bebouwde kom moet iedereen een helm op, behalve als het zwaar fietsen is. Bijvoorbeeld door de hitte of bij het omhoog fietsen op een steile berg.

Net als in Frankrijk mag je niet met oortjes of een hoofdtelefoon op de fiets rondrijden en moet je na zonsondergang of bij slecht zicht met een veiligheidsvest op de fiets zitten.

In Nederland leren we om bij het afslaan naar links voor te sorteren nadat je je hand hebt uitgestoken. In Spanje mag je niet voorsorteren en moet je vanaf de rechterkant van de weg veilig oversteken wanneer dat kan.

Oostenrijk

Kinderen tot 12 jaar oud moeten verplicht een helm dragen. Daarnaast mag je een kind niet voorop op de fiets meenemen, zelfs al is dat in een kinderzitje.

Oostenrijk heeft een soort zebrapad voor fietsers. Op deze oversteekplaatsen, herkenbaar aan een blauw vierkant bord met een fietser in een witte driehoek, hoor je als fietser voorrang te krijgen van het overige verkeer. Opvallend genoeg mag je maximale fietssnelheid voor en tijdens het oversteken niet hoger zijn dan 10 km/uur. Het is onduidelijk hoe dit in de praktijk wordt gecontroleerd.

Bron: www.fietsersbond.nl

Door: Alex Wit


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Tips voor fietsen in eigen land

Voor een prachtige fietstocht hoeft u de grens echt niet over. Nederland kent prachtige plekken voor heerlijke fietstochten. Denk aan de polders en plassen van Friesland, de eindeloze heide…

Nieuws

Ruim 4000 gevaarlijke wegpaaltjes verwijderd

Ze hebben goede bedoelingen zoals het weghouden van auto's en vrachtwagens, maar voor fietsers zijn ze erg gevaarlijk: de paaltjes op het fietspad. Jaarlijks melden zo'n 2500 mensen zich bi…

Nieuws

Je smartphone als sleutel aan de poort van molens

In GrensPark Kempen~Broek kun je met je smartphone samen met de Erfgoedapp het waterrad of de molensteen van een eeuwenoude watermolen of stoere windmolen laten draaien. Je Smartphone gebru…

Nieuws

Alle fietsbekeuringen in 2016

In dit overzicht vindt u alle overtredingen en boetebedragen die u als fietser kunt krijgen in 2016. De boetebedragen zijn verdeeld in verschillende categorieën: eisen aan de bestuurder, ei…

Nieuws

Fietsenverkoop in België gestegen

In België zijn vorig jaar bijna acht procent meer fietsen verkocht. Er gingen 436.549 tweewielers over de toonbank. Dat maakte de organisator van de fietsbeurs in Kortrijk bekend. Dat …

Nieuws

Wat betekenen de kleurcodes en waarschuwingen van het KNMI?

Regelmatig hoort u dat er code geel, oranje of rood is afgegeven door het KNMI voor extreem weer. Maar wat betekenen deze codes eigenlijk en wanneer wordt er een weeralarm afgegeven? Per pr…

Elektrische Fietsen

E-bike en fietsendrager: hier moet je op letten

Het aantal mensen dat voor ontspannen toertochtjes met een e-bike op pad gaat, neemt toe. Maar hoe zit dat eigenlijk met de fietsendrager: kan die het gewicht van zo’n e-bike wel aan? Een e…

Advertorial

De ene motor is de andere niet

Zonder motor geen e-bike. Maar waar moet je eigenlijk op letten als het gaat om de motor van je e-bike? Is het simpelweg een kwestie van hoe krachtiger, hoe beter? Of gaat die vlieger niet …

Advertorial

Onderhoud: zo haalt u het beste uit uw accu

De accu van uw e-bike vraagt extra aandacht en goed onderhoud. Maar wat is goed onderhoud? En wat kunt u zelf al doen? Met deze zeven tips haalt u het beste uit de accu van uw e-bike. Wel a…

Nieuws

Koninklijke fietstochten

Om dit jaar Koningsdag te vieren, presenteert Fietsen123 drie mooie fietstochten met een Oranje thema. We wensen je veel en feestelijk fietsplezier! Fietsroute In de voetsporen van Koningin…