Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Tips voor een geslaagde fietsvakantie

Thursday 1 June, 2017

Blogger Bert Vester gaat nooit zonder fiets op vakantie en hij kan daar smakelijk over vertellen. Maar elke fietsvakantie begint natuurlijk met een gedegen basis en die geeft hij je hier.

Al jarenlang nemen wij onze fietsen mee op vakantie. Meestal maken we dagtochtjes, het liefst langs meren, rivieren of andere waterwegen. Die keuze maken we niet voor niets: rivieren en meren liggen per definitie niet tegen steile berghellingen aan. Tja, ook wij zijn geen 30 meer.

De magie van een fietsvakantie

In 2013 hebben we onze eerste grote fietsreis gemaakt langs de Donau tussen Passau en Wenen. In 2015 hebben we het traject Wenen – Boedapest heen en terug gereden en in 2016 zijn we tussen Vrchlabi en Magdeburg langs de Labe/Elbe gereisd met de auto en de fiets. Fietsreizen hebben iets magisch, vooral als je rijdt op een vrij liggend fietspad. Je kunt je aandacht volledig richten op je omgeving en erin opgaan: je ruikt de bloemen langs de weg, je hoort de vogels fluiten en je voelt de serene rust van een glooiend landschap of een traag stromende rivier. Maar al te vaak kom je op plekken waar je met de auto langs raast of niet eens kunt komen.

tekst gaat verder onder de foto

Reële doelen

Wij kiezen onze dagdoelen altijd op zodanige afstanden dat we het doel zonder overdreven inspanning in een paar uur kunnen bereiken. De rest van je dag is zo gevuld met andere belangrijke zaken, zoals rustig ontbijten, om je heen kijken, stoppen voor een mooie foto, een prettig glas drinken of kuieren door een interessant stadje.

Meestal kiezen we trajecten van 40 tot 50 kilometer en onderweg houden wij een gemiddelde snelheid aan van rond de 17 km/uur. Dat is op onze vlakke polderwegen niet echt een uitdaging, maar in andere delen van Europa heb je regelmatig te maken met nauwelijks begaanbare wegen of bospaden, temperaturen van boven 40˚ of fotogenieke plekken en stadjes. En bovendien, het moet natuurlijk niet te veel op werken gaan lijken!

Fietsgidsen

Voor onze reizen gebruiken wij het liefst de uitstekende en weerbestendige fietsgidsen van Esterbauer Verlag. Die gidsen kosten nog geen € 15 en je krijgt er ook de GPS-tracks bij voor je fietsnavigatie. Deze fietsgidsen zijn ook meteen een leuk herkenningsteken voor andere fietsers die dezelfde route fietsen – dat heeft ons al heel wat leuke gesprekken opgeleverd.

Fiets

Hoewel je in principe met elk soort fiets een fietsreis kan maken, moet je er in ieder geval voor zorgen dat je een fiets hebt die stevig genoeg is en zich ook op heel slechte wegen goed en stabiel gedraagt. Het beste werkt een trekkingfiets met verende voorvork, 3 bladen vóór en een 8/9-blads cassette achter, een stevige bagagedrager en banden met een breedte van tenminste 37 mm. Bezuinig niet op goede banden. Schwalbe, Vredestein en Continental verkopen banden met anti-lekbescherming; voor een paar euro meer heb je hiermee een zorg minder.

Fietstassen

Zogeheten pak-af tassen – tassen die je dus in een beweging van je fiets pakt -, zoals die van marktleider Ortlieb, zijn duurder dan de gewone fietstassen. Toch zijn ze die investering meer dan waard: gegarandeerd waterdicht en nooit meer pielen met bevestigingsbandjes.

Mee in de tas

Tijdens een fietsreis ben je volledig aangewezen op wat je in je fietstassen kunt stoppen. Wij overnachten altijd in pensions en hotelletjes, dus we laten onze campingspullen thuis. Voordat je überhaupt kunt gaan nadenken over je reisgarderobe, moet je eerst plek vinden voor de dingen die je altijd bij je moet hebben. Enige voorbeelden van onze paklijst voor de reis van Passau naar Wenen:

  • de oplader van Margaret’s e-bike
  • een verlengkabel van 10 meter (want geen afneembare accu)
  • voor ieder een extra paar schoenen
  • toilettassen (meestal groot en onhandig)
  • basisgereedschap (bandenplakspullen, een multi-tool en fiets-inbussleutels)
  • waspoeder en een waslijntje met knijpers (voor je bezwete fietskleding)
  • regenkleding

Overigens kun je natuurlijk ook een geheel verzorgde reis boeken waarbij je bagage van hotel naar hotel wordt vervoerd. Qua bagage kun je dan helemaal losgaan.

tekst gaat verder onder de foto

Fietskleding

Ik raad je echt aan wat geld te steken in geschikte fietskleding. Moderne sportkleding heeft dichte vezels die vocht (zweet, regen) beter weg bij je huid weghouden en daar heb je gegarandeerd veel profijt van. Zorg ervoor dat je altijd goed zichtbaar bent: kies felle en opvallende kleuren die ook in de schemering nog goed werken. Zoals het bekende (ahum...) spreekwoord zegt: “Better safe in colour than cool in black!”

Een goed zittende fietsbroek mét zeem is essentieel voor het voorkomen van drukpijn en pijnlijke schaafwonden op lastige plekken. Om begrijpelijke redenen zijn er verschillende zeemtypen voor dames- en herenbroeken.

Verder draag ik altijd handschoentjes, bij voorkeur die zonder vingertoppen. Het rijdt echt een stuk comfortabeler aan m’n handen en ik kan het iedereen aanraden.

Fietshelm

Het is gelukkig de laatste jaren bijna vanzelfsprekend geworden dat je bij sportief fietsen een helm draagt en ik juich dat toe. Bedenk bij de aanschaf van een fietshelm dat de inhoud van die helm onbetaalbaar is, dus ga niet voor de goedkoopste die je kunt vinden.

Fietsbril

De andere must-have voor je veiligheid is een echte fietsbril, eentje die niet breekt of scheurt bij een onverhoopt ongeval. De fietsbril beschermt je ogen tegen wind (uitdrogen), stof, zand en natuurlijk rondvliegend insectenspul. Bedenk je slechts even wat er kan gebeuren als er een bij in je oog vliegt op het moment dat je net lekker van een heuvel afdaalt…

Tot zover de basistips voor de beginnende fietsreiziger. Als je over een bepaald onderwerp wat meer info zoekt, schrijf het in de comments en ik ga mijn best doen om je verder te helpen.

Beelden: Bert Vester

Over Bert Vester

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.