Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Rondom Noordwijk

woensdag 7 februari, 2018

Ondanks de vele wind en regen is het de afgelopen weken bovengemiddeld warm geweest voor de tijd van het jaar. Overal springen de sneeuwklokjes in bloei en ook de narcissen doen hard hun best de eerste gele kleuraccenten in het landschap te zetten. Ik neem jullie deze keer mee op een tochtje van bijna 30 km door de omgeving van Noordwijk.

Deze tocht kun je ieder jaar minimaal drie keer maken en wel wanneer de lente zich aankondigt met sneeuwklokjes, narcissen en krokussen, daarna tijdens de bollentijd met haar kleurrijke en geurende bloementapijten en tot slot in de vroege herfst tijdens de bloei van de herfstbloemen.

Hier kun je de tocht downloaden voor je fietsnavi. We rijden nagenoeg de hele tocht langs weidse landschappen, maar ook door stukken duinbos en het prachtige open duinlandschap tussen Noordwijk en Langeveld.

Het beginpunt ligt bij café-restaurant Het Tussenstation aan de Stationsweg 59 in Lisse. Hier was in vroeger tijden het station van Lisse en er ligt een ruim (en gratis) parkeerterrein naast waar we nu dankbaar gebruik van kunnen maken. Ga vanaf het terrein linksaf naar het eerste knooppunt (48). Rij schuin links het vrijliggende fietspad op naar 47. Vanaf het eerste bruggetje heeft de golfclub de hele laan volgezet met narcissen, tulpen en krokussen, prachtig! Na het viaduct kom je langs een picknicktafel met een oplaadpunt, een duinwaterkraan en een geweldig uitzicht.

Ga vanaf 47 langs het Oosterduinse Meer en de bijzondere uitspanning Como & Co naar knooppunt 80, midden in het oude centrum van Noordwijkerhout. Het volgende knooppunt is 75, dat je bereikt door het centrum uit te rijden via de Dorpsstraat en de Victoriberg en via de rotonde de lager gelegen parallelweg te nemen langs de Gooweg. Ga bij 75 rechtsaf naar knooppunt 69 en sla daar linksaf het Westeinde op naar knooppunt 33 aan de Northgodreef.

Het volgende knooppunt (43) ligt een behoorlijk eind verderop. Blijf op de Northgodreef en ga rechtsaf bij de eerste rotonde, net voorbij het krokusveld. Volg het omhoog lopende fietspad het bos in en geniet van de velden met sneeuwklokjes rechts tussen de bomen. Bovenaan het duin, neem je het eerste fietspad naar links. Aan het eind draai je met de weg mee (Hoofdweg) en dan rijd je een paar kilometer door de duinen tot je bij 43 uitkomt. Van 43 rij je naar 31, het Langevelderslag met zijn prima horecavoorzieningen. Wij gaan hier in de zomer altijd graag een gebakken visje eten.

Onderweg kom je langs een paar fraaie holes in het duinbos en zoef je heerlijk het duin af tot je rechtsaf slaat langs het enorme terrein van NOordwijk RAdio (NORA), het ondergrondse commando- en communicatiecentrum van de Koninklijke Marine.

Vanaf Langevelderslag rijd je naar knooppunt 6, waar het linksaf gaat richting 48. Je rijdt weer een duinbos in en hier moet je echt oppassen voor overstekende reeën en herten. Een leuk rustpunt onderweg is het terrein van de Kennemer Zweefvlieg Club.

Na de rotonde bij de Ruigenhoek rij je langs de Delfweg naar Lisse. Je bent nu op weg naar het beginpunt (48) van onze tocht, maar als je nog puf hebt, sla dan na een paar honderd meter linksaf, de landelijke Zilkerbinnenweg in naar knooppunt 44. Vanaf 44 gaat het rechtaf naar knooppunt 11 en fiets vervolgens langs de Leidsevaart terug naar 48 en de auto.

Samengevat ga je langs de volgende knooppunten:
48, 47, 80, 75, 69, 33, 43, 31, 6, (44, 11), 48.

Ik verheug me nu al op het voorjaar. Veel plezier, wanneer je deze route ook fietst.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


comments powered by Disqus

Gerelateerde artikelen

Nieuws

Limburgers fietsen het minst

Inwoners van Limburg fietsen in verhouding het minst van alle Nederlanders. Toch blijft de fiets blijft een populair vervoermiddel in Nederland. Gemiddeld wordt bij 24 procent van de verpla…

Blog

Bert blogt: schade en schande

Na alle berichten op onze favoriete website over wat fietsers kunnen doen om hun eigen veiligheid op de weg te vergroten, wil ik in dit blog graag stilstaan bij de potentiële gevolgen van e…

Nieuws

Winnaars Fiets, E-bike en Speed E-bike van het Jaar 2016 bekend

De RAI Vereniging maakte onlangs de winnaars van de verkiezingen Fiets van het Jaar 2016, E-Bike van het Jaar 2016 en -voor de tweede keer- de Speed E-Bike van het Jaar 2016 bekend. De conc…

Nieuws

De fiets: één en al vrijheid en blijheid

Na de auto vinden Nederlanders de fiets het meest comfortabele ververvoermiddel. 60 procent van hen beoordeelt de fiets met een cijfer van een 8 of hoger. Dat blijkt uit een onderzoek onder…

Nieuws

Sterren voor het fietspad

In bijna de helft van het aantal ongevallen met fietser(s) speelt de aanleg van weg of fietspad een belangrijke rol. De veiligheid van het fietspad moet dus beter. Met de nieuwe methode Cyc…