Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Nog een nieuwsflits uit de Bollenstreek

Friday 19 April, 2019

Het is alweer een maand sinds de laatste nieuwsflits en er is in deze periode weer hard gewerkt door Moeder Natuur om jullie optimaal te laten genieten van een prachtig paasweekend op de fiets in het oudste en meest gevarieerde bollengebied van ons land. Nu kun je nog profiteren van de bijzondere periode dat zowel de tulpen-, als de hyacintenvelden volop in bloei staan. Dat is niet alleen een vreugde voor de ogen, ook je neus wordt heerlijk geprikkeld door de alomtegenwoordige geur van een buitengewoon goede luchtverfrisser.

Op sommige velden valt echter goed te zien dat de hyacintenbloei begint af te lopen en op sommige tulpenvelden staan zelfs de kopmachines al klaar om de tulpenbloemen af te snijden. Ja, ook voor de kwekers gaat het leven gewoon door. À propos, kwekers. Het lijkt wel of er elk jaar weer meer mensen zich helemaal niets aantrekken van de nadrukkelijke verzoeken om niet zomaar het land op te lopen en tussen de bloemen te gaan zitten voor een fotootje. Ik heb plekken gezien waar de ingang nagenoeg gebarricadeerd was met grote opslagkisten en linten en mensen gewoon over de kisten heen klommen. Volgens de kwekers die ik heb gesproken, gaat het in opvallend veel gevallen niet om buitenlandse toeristen.

Heb er alsjeblieft begrip voor dat de bloemenvelden er niet in eerste plaats zijn voor de bezoekers, maar dat zij het inkomen vormen van hardwerkende kwekers. Die hebben gewoon liever geen ziekten in hun gewassen door mensen die maar overal doorheen banjeren. En natuurlijk hebben ze ook liever niet de schade van kapotgelopen bloemen. Als je rondfietst, kom je veel plekken tegen waar je onder deskundig toezicht een mooie foto kunt maken tegen een achtergrond van prachtige en gezonde bloemen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat je aan de toezichthouders van alles kunt vragen over het houden van bolplanten. En natuurlijk dat je voor een prikkie een prachtige bos tulpen op de kop kunt tikken.

De wegen en plekken die absoluut de moeite waard zijn:

  • De Zilkerbinnenweg, een heerlijk rustig weggetje met links en rechts uitgestrekte bloemenvelden en aan het einde/begin bij de kruising met de Delfweg een spectaculair uitzichtpunt.
  • De Houtvesterlaan, waar je kunt parkeren op de oude parkeerplaats van het voormalige station Lisse. Vanaf dat parkeerterrein kun je ook kiezen voor de Zuider Leidsevaart, die je weer terugbrengt bij De Zilk.
  • De Loosterweg Noord, die loopt tussen Hillegom en de Keukenhof. Rij vlak voor (of vlak na) de Keukenhof ook langs de Zwartelaan met de uitgestrekte kweektuinen van het beroemde bloemenpark.

Dit zijn een paar plekken die mij bijzonder goed bevallen zijn, maar eigenlijk valt er overal tussen Vogelenzang en Noordwijk wel te genieten van bont bloeiende bloemenvelden. En wat ook niet onvermeld mag blijven zijn de lokale wedstrijdjes bloemmozaïeken maken. Dat is echte folklore van de streek en je kijkt je ogen uit. Ik heb deze kunststukjes gezien in Vogelenzang, De Zilk en Noordwijkerhout, maar ik wil niemand te kort doen en het is goed mogelijk dat ik een paar dorpen heb gemist. Overigens is zaterdag 20 april de jurering, dus dan moeten alle mozaïeken klaar zijn voor bezichtiging.

Enfin, dit was de laatste stand van zaken. Ik hoop dat ik jullie nieuwsgierig heb gemaakt en dat ik de komende dagen velen van jullie tegen zal komen. Je kunt me makkelijk herkennen. Ik zal degene zijn met die grote glimlach.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.