Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: nagenieten

donderdag 17 oktober, 2019

Zoals jullie wel weten fotografeer ik veel en graag. Inmiddels staat mijn werk zelfs te koop op de website van een heuse winkel die zorgt voor het drukwerk, inlijsten en verzending. Natuurlijk zijn al deze foto's nabewerkt. Het mooier, leuker of interessanter maken van mijn foto's is een vast bestanddeel van mijn fotografie. En het werkt ook nog eens heel ontspannend. Nabewerken is gewoon leuk en ook met eenvoudige tools kun je vaak fantastische resultaten behalen.

Er zijn heel veel programmaatjes die heel toegankelijk zijn en al snel leuke resultaten geven. Ze hebben echter vaak als nadeel dat ze Engelstalig zijn. Kijk bijvoorbeeld hier voor meer informatie en tips.

Ik heb voor deze blog gekozen voor Foto's dat gratis wordt meegeleverd met Windows 10. Voor gebruikers van andere computersystemen zijn er vergelijkbare applicaties met ongeveer dezelfde functionele mogelijkheden. Ze kunnen allemaal een foto rechtzetten, bijsnijden, de kleur en de helderheid aanpassen, rode flitsogen repareren en meestal ook kleine imperfecties corrigeren.

Je kunt Foto's openen vanuit het Startmenu (druk op de Windows-toets), maar voor mij is het het handigst om in je geopende foto het menu te openen met de rechtermuisknop. Klik met links op "Bewerken en maken" en vervolgens op "Bewerken".

Het programma opent in de modus "Bijsnijden en draaien". De andere modi zie je aan de bovenkant van het scherm. Begin met te controleren of je beeld wel recht staat en corrigeer eventueel met het schuifje rechtsboven. Het raster helpt je om heel precies te werken. Met de knop "Draaien" verander je de oriëntatie van de foto, bijvoorbeeld van liggend naar staand.

Als de compositie van je foto je niet bevalt, kun je delen van het beeld wegsnijden door met je muis de witte lijnen te verplaatsen of door de beeldverhoudingen te veranderen. Na het snijden kun je met de muis de foto nog bewegen, bijvoorbeeld om het onderwerp op de gewenste plek te plaatsen.

Ik raad je aan de aangebrachte wijzigingen regelmatig op te slaan. Klik op "Een kopie opslaan" en sla het bewerkte beeld op onder een andere naam. Daarmee bewaar je de oorspronkelijke foto. Je kunt dus later altijd terug naar het origineel. Klik je op het pijltje naar beneden en vervolgens op "opslaan", wordt het origineel wel overschreven.

Onder de Tab "Filters" kun je handmatig met de schuif rechts bovenaan spelen met de belichting van je foto, of je maakt gebruik van de filters voor speciale effecten. Erg leuk speeltje! Door op "Original" te klikken schakel je de filters weer uit.

Onder de Tab "Aanpassingen" vind je het serieuzere werk. Van boven naar beneden kun je de foto donkerder of lichter maken, de kleurverzadiging aanpassen en de helderheid instellen. Met "Vignettering" kun je een min of meer doorzichtige band aanbrengen om het midden van het beeld. Naar rechts voor zwart en naar links voor een witte band. Probeer eens in combinatie met een van de filters.

Eronder vind je twee knoppen voor manipulatie van het beeld zelf. Je kunt de rode ogen op flitsfoto's simpel corrigeren door de aanwijzingen op het scherm te volgen. "Spotfix" werkt ongeveer hetzelfde maar dient om kleine imperfecties op het beeld te verhelpen. Zet het blauwe rondje op de vlek en het programma schrijft er pixels overheen die worden gekopieerd uit de directe omgeving van de vlek. Deze functie vereist wel de nodige oefening en het gaat ook niet altijd goed.

Probeer het eens uit en je zult zien dat je met veel meer plezier door je foto's bladert. Nagenieten dus, van deze zomer en die van de jaren daarvoor.

Lees hier ook zijn tips voor fotograferen.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Over Bert Vester

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fietser filmt eigen overval met helmcamera (bekijk de beelden)

We klagen nog wel eens over de onveiligheid van fietspaden, maar in Zuid-Afrika komt daar zomaar een risico bij. In de onderstaande beelden wordt een fietser in de laatste kilometers van zi…

Nieuws

Fietsers beoordelen Nederland met ruime voldoende

Nederland wordt door recreatieve fietsers beoordeeld met een ruime voldoende. In een onderzoek naar recreatief fietsen onder ruim 11.000 fietsers geven ondervraagden ons land een gemiddeld…

Nieuws

Bijna een op de tien fietsers betrokken bij een fietsongeval; smartphone vaak de boosdoener

Bijna tien procent van de Nederlandse fietsers is de afgelopen drie jaar betrokken geweest bij een ongeval. Dat blijkt uit het jaarlijkse fietsonderzoek van Fietsen123. Zes op de tien ongev…

Nieuws

Aantal spaakbeknellingen daalt, maar verdere aanpak blijft nodig

Een brede coalitie slaat de handen ineen om de problematiek rondom spaakbeknelling een halt toe te roepen. Jaarlijks belanden 2.800 kinderen op de Spoedeisende Hulp als gevolg van voeten tu…

Blog

Bert blogt: Donauradweg - van Donaueschingen naar Passau

De Donauradweg is niet alleen maar op het gemakje peddelen, ontdekte blogger Bert Vester. Een verslag vol zweetdruppels, maar wat was het schitterend! Eind augustus begonnen Margaret en ik …