Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Naar de bollen!

Thursday 6 April, 2017

Fanatiek fietser en Bollenstreekbewoner Bert Vester neemt je in zijn blog voor Fietsen123 mee naar 'zijn' Bollenstreek. Hij geeft je de beste tips, toont je de mooiste weggetjes en heeft een fraaie fietsroute voor je samengesteld.

Een buitenstaander is misschien geneigd te denken dat de bewoners van de Bollenstreek een beetje blasé zijn geworden van de jaarlijkse fietstochtjes tussen de bloemenvelden, van de bonte kleurenexplosies, van de gezellige chaos op de fietspaden, van de exotische nummerplaten van de auto's richting Keukenhof, van de zoete geur van velden vol hyacinten…

Het antwoord is: nee, de bollentijd verveelt nooit. Ook in mijn zestiende seizoen zie je mij en mijn streekgenoten rondfietsen met dezelfde glimlach als de vele bezoekers die het allemaal voor de eerste keer meemaken. Het enige verschil is dat wij bollenstrekers de weg beter kennen.

In dit blog concentreer ik me op de driehoek Noordwijk, Hillegom, De Zilk: het hart van de Bollenstreek. Je vindt hier niet alleen de uitgestrekte bollenvelden, maar ook een prima fietsinfrastructuur, gezellige horeca, ruime parkeermogelijkheden en goede bloemenstalletjes.

Keukenhof

De belangrijkste attractie is natuurlijk de Keukenhof, die bij velen eigenlijk alleen bekend is als één van de beroemdste bloementuinen ter wereld. Er komen letterlijk mensen van over de hele wereld op af en dat is goed te merken aan de volle parkeerterreinen, het enorme aantal bussen dat door de omgeving rijdt en het totale gebrek aan verkeersinzicht van de - voornamelijk Aziatische - bezoekers die een fiets huren om ook buiten het park van de tulpen te genieten. Ach, het hoort allemaal bij de couleur locale en als je je er niet te veel over opwindt, is er ook weinig aan de hand.

Kasteel de Keukenhof

De Keukenhof is in feite een groot landgoed waar veel meer te zien is dan alleen bloemen. Tegenover het bloemenpark ligt bijvoorbeeld Kasteel de Keukenhof, met daaromheen een gratis toegankelijk park. Achter het park vind je nog een mooi wandelbos.

De mooiste weggetjes tussen de bollen

De belangrijkste attracties zijn natuurlijk de eindeloze bloemenvelden. De beste wegen om daar volop van te genieten zijn de Leidsche Vaart van De Zilk tot Halfweg, de dijk (Veenenburgerlaan/Loosterweg Noord) tussen Hillegom en de Keukenhof, het fietspad linksaf 100 m na de spoorwegovergang dat naar de Golfclub Tespelduyn voert, de Zilkerbinnenweg tussen De Zilk en de Delfweg (de weg van Lisse naar het strand), en het Duinschoten , vlak langs het Oosterduinsemeer. Als ik zelf aan het fietsen ben, probeer ik altijd zoveel mogelijk van deze wegen mee te pakken.

Verwennerij voor de inwendige mens

Als je van al dat fietsen een beetje moe, hongerig en dorstig bent geworden, is het natuurlijk erg fijn dat de Bollenstreek beschikt over een groot aanbod aan horeca in allerlei prijsklassen. Voor lekkere ijsjes kun je uitstekend terecht bij de ijssalon naast Restaurant De Duinweg . Erg goed ijs, prettig terras, vriendelijke bediening en voor de grotere trek kun je terecht in het restaurant. Ook in Noorwijkerhout zelf kun je trouwens prima ijsjes scoren aan het plein bij de Witte Kerk.

Ik ga na een middagje tegen de wind in trappen graag langs bij de frietkraam (Snackkar De Ruigenhoek voor een goed gebakken frietje aan één van de tuintafels. Het ligt een beetje buiten de bollenroute, maar is zeker de moeite waard. Wil je het wat aangekleder, dan is Café Restaurant De Ruigenhoek, aan de andere kant van de provinciale weg, een aanrader: een gezellig terras met avondzon en schappelijk geprijsde gerechten.

Ons favoriete lokaal is Como & Co, prachtig gelegen aan het Oosterduinsemeer. Dat meer wordt in de Noordwijkerhoudse volksmond het Comomeer genoemd, vandaar de naam van deze hippe en toch heel gezellige loungeplek. Como & Co heeft een terras aan het water, serres voor als het waait en een drijvende vlonder met relaxmeubilair. Vermoeide ouders en grootouders kunnen hier een beetje zon tanken terwijl de kinderen aan het langzaam in het water aflopende zandstrandje lekker vies worden.

Fietsroute: het mooiste van de Bollenstreek

De route start op het parkeerterrein aan de Stationsweg in Lisse (naast het restaurant). Van daar ga je linksaf over het spoor, de eerste weg links, knooppunt 48. Volg de bordjes naar 47. Vanaf daar rijd je een klein stukje door om op de T-kruising rechts af te slaan. Je rijdt nu op het Duinschoten. Aan het einde rechts tot het viaduct van de N206. Je moet hier de weg oversteken om het fietspad richting Lisse (48) te vervolgen. Na een paar honderd meter neem je de eerste weg links (Zilkerbinnenweg) richting knooppunt 44. Bij 44 gaat het rechts naar 11 en dan 12. Bij 12 fiets je een stukje richting 13 tot de rotonde. Daar sla je rechts af (3e Loosterweg), waarna je doorrijdt tot de T-kruising aan het einde. Daar gaat het weer rechts via de dijk naar 28 en vervolgens naar 40. Links ligt het park de Keukenhof en aan de overkant van de weg ligt het kasteel. Als je de weg oversteekt en je gaat weer naar rechts (richting 48), kom vanzelf weer terug bij je auto.

Je kunt deze route naar believen uitbreiden, bijvoorbeeld met een stukje duinbos en het zweefvliegveld: 48, 47, 35, 6, 44, 11, 12 en vervolgens zoals boven beschreven. Of je neemt gewoon één van de bollenstreekroutes van Fietsen123. Er is keuze genoeg!

Gratis parkeren in de Bollenstreek

Als je alleen door het park van Kasteel de Keukenhof wilt wandelen kun je je auto gratis parkeren bij het kasteel. Wil je (ook) fietsen, rijd dan een paar honderd meter door langs het park (Stationsweg), tot je net voor de grote bocht naar rechts aan je linkerhand een parkeerterrein ziet. Daar kun je langs de spoorbaan onbeperkt gratis parkeren terwijl je mooi middenin het bollengebied bent.

Andere gratis parkeerplekken vind je - ook in het weekend - in De Zilk, Hillegom, Lisse of Noordwijkerhout. Een mooie gratis parkeerplek vind je ook aan de Boekhorsterweg bij het Oosterduinsemeer of daar vlakbij langs de Randweg richting Noordwijk.

Tot slot...

De Bollenstreek is een fantastisch gebied om op de fiets te leren kennen, en niet alleen als de voorjaarsbollen bloeien. In de nazomer is het hier ook prachtig, met alle herfstbloemen in bloei. Voor nu wens ik iedereen die bij ons komt fietsen prachtig weer, wind mee, geduld met andere fietsers, prachtige vergezichten, heerlijke bloemengeuren en vooral heel veel plezier.

Tekst en beeld: Bert Vester

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.