Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Lentefietsen met afstand

woensdag 8 april, 2020

Net als overal in Nederland hangt er een merkwaardige sfeer in onze geliefde Duin- en Bollenstreek. Alles voelt anders. De wegen zijn opvallend rustig en de fietspaden zijn spookachtig stil voor deze tijd van het jaar.

De reden voor al die ingetogenheid is natuurlijk volkomen duidelijk, maar voor je gevoel is de bollentijd nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met selfies van blije gezichten op de meest onpraktische plekken, opstoppingen op de fietspaden en overal om je heen mensen die in allerlei talen uiting geven aan hun plezier in het bontgekleurde landschap.

Ook op de Keukenhof tonen de bloemen hun mooiste tooi slechts aan de vogels en ander vliegend spul. En aan de tuinmannen natuurlijk. Verder is alles mensenvrij en stil. Ik zou willen pleiten bij de Directie van de Keukenhof ervoor te zorgen dat in ieder geval zoveel mogelijk mensen van buiten de omheining van alle bloemenpracht kunnen genieten.

Als je je houdt aan de spelregels en de adviezen van de overheid, kun je in landelijke gebieden nog steeds prima op de fiets genieten van alle moois dat de Bollenstreek in de aanbieding heeft. Het is onze ervaring van de afgelopen weken dat verreweg de meesten zich best bewust zijn van de noodzaak afstand van anderen te houden. Er zijn zelfs stellen die niet hardnekkig naast elkaar blijven rijden teneinde zoveel mogelijk afstand met tegenliggers te creëren.

Tijdens het schrijven van dit stukje (5/4) is de stand van de natuur als volgt. De narcissen op het land zijn wel zo ongeveer uitgebloeid, maar op verschillende plekken langs de polderslootjes staan ze er nog bij alsof ze gisteren in bloei zijn gekomen.

Het is nu duidelijk de tijd van de hyacinten. Je hoeft alleen maar je neus achterna te fietsen en je vindt overal prachtig gekleurde percelen, vooral op het traject Hillegom-Lisse-Noordwijkerhout, maar ook in de omgeving van De Zilk.
De eerste tulpenvelden komen ook al op kleur. Als het mooie weer aanhoudt, lijkt het een kwestie van dagen voordat ook zij uitbundig in bloei komen.

Zoals ieder jaar verheugen wij ons bijzonder op een oude traditie in de Bollenstreek. Vanaf half april zijn in dorpen als Noordwijkerhout, Lisse, De Zilk en Voorhout (en wellicht ook in andere dorpen) de bloemmozaïeken te bewonderen. Je kijkt gewoon je ogen uit en het is echt een bezoekje waard.

De huidige situatie is natuurlijk een klap voor de kwekers van snijbloemen. Juist op het moment dat ze de vruchten moeten plukken van een jaarlang werken, investeren in pootgoed en machines, optimaliseren van het land, poten en oogsten, valt de bodem uit de markt. In Nederland liggen de veilingen stil en overal is de detailhandel dicht. Ik zag dit weekend afschuwelijke journaalbeelden van grote partijen bloemen die gewoon werden doorgedraaid omdat er geen afzet meer is.

Een klein lichtpuntje is echter het feit dat de echtgenotes van de kwekers al vele jaren ervaring hebben opgedaan met de directe verkoop van knaterverse snijbloemen voor een fijne prijs. Tulpen gaan op dit moment bij de kweker van de hand voor tussen één en twee dubbeltjes per stuk, dus voor de kosten hoef je het niet te laten.

Daarnaast kun je op veel plekken terecht voor een enorm gevarieerd aanbod aan alles dat groeit en bloeit. Verser kun je het niet krijgen. Als je dus toch in de buurt bent, bijvoorbeeld om de bloemmozaïeken te bewonderen, sla dan ruim toe en geef de kwekers die ons ieder jaar weer trakteren op zoveel moois, nog een beetje soelaas.

Wij wensen allen hele fijne Paasdagen, blijf veilig en houd voldoende afstand.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Leuk filmpje: fiets rijdt verder zonder fietser

Tijdens deze cross valt de deelnemer, maar de fiets rijdt gewoon verder de heuvels af! Hij moet rennen om zijn fiets in te halen. Wat helaas niet lijkt te lukken. Zijn eigen fiets is hem te…

Nieuws

Happy Halloween! De engste fietsen op een rij

Halloween waait naar Nederland over vanuit de VS en het Verenigd Koninkrijk. We geven een lijst met de leukste versierde fietsen en mensen om van Halloween een leuk feest te maken. Wees nie…

Nieuws

Een nieuwe routeplanner, actuele fietsroutes en… een blogger

Het redactieteam van Fietsen123 heeft een drukke winter achter de rug. Maar… de resultaten zijn ernaar! Onze website heeft een grote opschoonactie ondergaan, we hebben een nieuwe fietsroute…

Nieuws

De beste smoezen om zonder licht te fietsen

In steden rijden meer fietsers zonder licht dan in dunner bevolkte gebieden. Enerzijds komt dit, omdat in de grote plaatsen meer studenten wonen die het niet zo nauw nemen met een werkend f…

Nieuws

Fietsen langs kleine historische plaatsen

Nederland staat vol met grote steden met een rijke historie, maar vaak zijn de kleine plaatsen minstens zo interessant. Deze vijf routes laten je kleinere plaatsen zien die hun plek in de N…