Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Lentefietsen met afstand

woensdag 8 april, 2020

Net als overal in Nederland hangt er een merkwaardige sfeer in onze geliefde Duin- en Bollenstreek. Alles voelt anders. De wegen zijn opvallend rustig en de fietspaden zijn spookachtig stil voor deze tijd van het jaar.

De reden voor al die ingetogenheid is natuurlijk volkomen duidelijk, maar voor je gevoel is de bollentijd nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met selfies van blije gezichten op de meest onpraktische plekken, opstoppingen op de fietspaden en overal om je heen mensen die in allerlei talen uiting geven aan hun plezier in het bontgekleurde landschap.

Ook op de Keukenhof tonen de bloemen hun mooiste tooi slechts aan de vogels en ander vliegend spul. En aan de tuinmannen natuurlijk. Verder is alles mensenvrij en stil. Ik zou willen pleiten bij de Directie van de Keukenhof ervoor te zorgen dat in ieder geval zoveel mogelijk mensen van buiten de omheining van alle bloemenpracht kunnen genieten.

Als je je houdt aan de spelregels en de adviezen van de overheid, kun je in landelijke gebieden nog steeds prima op de fiets genieten van alle moois dat de Bollenstreek in de aanbieding heeft. Het is onze ervaring van de afgelopen weken dat verreweg de meesten zich best bewust zijn van de noodzaak afstand van anderen te houden. Er zijn zelfs stellen die niet hardnekkig naast elkaar blijven rijden teneinde zoveel mogelijk afstand met tegenliggers te creëren.

Tijdens het schrijven van dit stukje (5/4) is de stand van de natuur als volgt. De narcissen op het land zijn wel zo ongeveer uitgebloeid, maar op verschillende plekken langs de polderslootjes staan ze er nog bij alsof ze gisteren in bloei zijn gekomen.

Het is nu duidelijk de tijd van de hyacinten. Je hoeft alleen maar je neus achterna te fietsen en je vindt overal prachtig gekleurde percelen, vooral op het traject Hillegom-Lisse-Noordwijkerhout, maar ook in de omgeving van De Zilk.
De eerste tulpenvelden komen ook al op kleur. Als het mooie weer aanhoudt, lijkt het een kwestie van dagen voordat ook zij uitbundig in bloei komen.

Zoals ieder jaar verheugen wij ons bijzonder op een oude traditie in de Bollenstreek. Vanaf half april zijn in dorpen als Noordwijkerhout, Lisse, De Zilk en Voorhout (en wellicht ook in andere dorpen) de bloemmozaïeken te bewonderen. Je kijkt gewoon je ogen uit en het is echt een bezoekje waard.

De huidige situatie is natuurlijk een klap voor de kwekers van snijbloemen. Juist op het moment dat ze de vruchten moeten plukken van een jaarlang werken, investeren in pootgoed en machines, optimaliseren van het land, poten en oogsten, valt de bodem uit de markt. In Nederland liggen de veilingen stil en overal is de detailhandel dicht. Ik zag dit weekend afschuwelijke journaalbeelden van grote partijen bloemen die gewoon werden doorgedraaid omdat er geen afzet meer is.

Een klein lichtpuntje is echter het feit dat de echtgenotes van de kwekers al vele jaren ervaring hebben opgedaan met de directe verkoop van knaterverse snijbloemen voor een fijne prijs. Tulpen gaan op dit moment bij de kweker van de hand voor tussen één en twee dubbeltjes per stuk, dus voor de kosten hoef je het niet te laten.

Daarnaast kun je op veel plekken terecht voor een enorm gevarieerd aanbod aan alles dat groeit en bloeit. Verser kun je het niet krijgen. Als je dus toch in de buurt bent, bijvoorbeeld om de bloemmozaïeken te bewonderen, sla dan ruim toe en geef de kwekers die ons ieder jaar weer trakteren op zoveel moois, nog een beetje soelaas.

Wij wensen allen hele fijne Paasdagen, blijf veilig en houd voldoende afstand.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Winnaars Fastrider bekend

Heeft u onlangs meegedaan met onze prijsvraag waarbij u 4x kans maakte op Fastrider fietstassen? Dan vindt u hier de uitslag: Mevr. A van Straten-Hoeksema, Leens Dhr. H. Docter, Dronten D…

Nieuws

De oplossing voor het fietsparkeerprobleem?

Het straatbeeld van de gemiddelde stad in Nederland wordt bepaald door fietsen die her en der gestald zijn. Twee studenten van hogeschool Windesheim deden onderzoek naar het parkeergedrag v…

Nieuws

Kijktip: Documentaire over fanatieke fietsvrienden op leeftijd

Dinsdagavond 27 juni zendt KRO-NCRV 2Doc de documentaire Demarrage uit. De documentaire volgt een groep fietsvrienden van tegen de 80. Drie keer per week stappen de mannen op de racefiets, …

Nieuws

3 routes op de Europese topbestemming Texel

Reisgids Lonely Planet heeft Texel uitgeroepen tot een van de 10 mooiste bestemmingen om deze zomer heen te gaan. Onder andere door de vele festiviteiten, 's werelds grootste catamaranrace …

Nieuws

Twee keer genieten van het herfstbos

De bomen lijken van goud, de mossen laten hun mooiste groen zien en de talrijke paddenstoelen maken het helemaal af. Lekker op de pedalen: twee keer genieten van het herfstbos! Grensbos tus…