Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Langs de Roer

donderdag 7 maart, 2019

Tijdens onze meivakantie in mei 2018 zijn we via de Vennbahn van Aken naar Monschau gefietst en via allerlei omzwervingen zijn we uiteindelijk in Obermaubach aan onze eerste etappe langs de Roer begonnen. Die heet in Duitsland overigens Rur en nee, dat is geen typefout. De Ruhr is een heel andere rivier, het is maar dat je het weet.

Eigenlijk begint de RurUferRadweg in Botrange, in de Belgische Ardennen. We waren echter gewaarschuwd door de dames van de VVV in Monschau, dat er in het Eiffeltraject langs de Rur een paar beste kuitenbijters zitten en daarom hadden we gekozen voor een wat seniorenvriendelijker startpunt van de reis.

Al heel snel waren we volledig gecharmeerd van de tocht langs dit schilderachtige riviertje, dat zich in enorme kronkels een weg heeft gebaand door het landschap. De weg is weliswaar onverhard, maar redelijk tot goed berijdbaar en overal ervaar je de rust van de natuur, het gezang van de vogels en het zachte murmelen van het water. Je moet er natuurlijk van houden, maar wij vonden het heerlijk.

Een paar maanden geleden zijn we van Düren naar Jülich gereden en nu was het plan om het laatste stuk van Jülich naar het punt te fietsen waar de Roer uitmondt in de Maas. Tja, Roermond, het woord zegt het al.

We hadden ons verheugd op een fietstocht van ongeveer 50 km, maar helaas, het openbaar vervoer liet ons in de steek. Er is alleen 's middags een bus- en treinverbinding tussen Roermond en Jülich en dan ben je ook nog eens 2 ½ uur onderweg. Je komt veel te laat aan om nog bij daglicht terug te fietsen naar Roermond. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om in Heinsberg te overnachten en de volgende dag met de bus naar Roermond te gaan en weer terug te fietsen naar de auto.

Er rijdt vanaf het busstation een Nederlandse bus (lijn 64) naar het station van Roermond, waar we met hulp van een paar vriendelijk Roermonde…… ehh inwoners van Roermond al snel de monding van de Roer vonden. Een routebordje vind je daar echter niet. Die zie je pas voorbij Vlodrop, net over de Duitse grens.

Alle websites over de RurUferRadweg (DE/NL) beloven dat hij doorloopt tot de monding in Roermond. Ik snap niet dat de verantwoordelijke instanties zo glashard iets kunnen beweren dat gewoon niet waar is. De officiële route houdt simpelweg op bij de grens.

We hebben in Roermond geprobeerd het water te volgen door parken en achterafstraatjes om uiteindelijk min of meer toevallig in Sint Odiliënberg uit te komen. Daar hadden we dus ook uit de bus kunnen stappen. Een mede-fietser stuurde ons door naar Vlodrop en bij de gezellige horeca-boerderij waar ook de VVV gevestigd is, vonden we dan eindelijk het begin van onze tocht. Om het jullie makkelijker te maken heb ik de knooppunten vanaf de monding van de Roer naar Vlodrop op een rijtje gezet:

83 (kruising Kraanpoort en Roerkade)- 64 - 82 -13 - 75 - 72. Bij punt 72 sta je middenin Vlodrop, neem de Grootestraat (ri. VVV), ga aan het eind van het dorp rechtdoor over de brug en neem de eerste gelegenheid (bij de fietsenwinkel) rechtsaf (Effelderweg). Volg de borden.

De route zelf is net zo mooi als we van de andere etappes gewend waren. Rust, natuur, watervalletjes en af en toe een dorp of een stadje waar je even de inwendige mens een plezier kan doen. Een echte aanrader en we wensen iedereen die de route ook wil fietsen veel plezier.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Hier moet je op letten bij de aankoop van een tweedehands fiets

Een gloednieuwe fiets kopen bij een dealer is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig zijn er – zowel via internet als rijwielhandelaren – prima tweedehands fietsen te koop. Maar om te voork…

Nieuws

Top 10 onmogelijk zwaar beladen fietsen

In de westerse wereld wordt de fiets vooral gebruikt voor personenvervoer en recreatieve doeleinden. Heel anders gaat dat in China, India en landen in Afrika en Azië. Waar men in Neder…

Nieuws

CPB en PBL: 'Fietshelm verplicht op elektrische fiets'

Een verplichte fietshelm voor e-bikers en fietsers onder de 12 jaar, dat is een van de aanbevelingen van het Centraal Plan Bureau en het Planbureau voor de Leefomgeving. Na onderzoek blijkt…

Nieuws

Verrassend: bijval voor de verplichte cursus voor e-bikende 60-plusser

Ruim dertienhonderd stemmen, en ook nog eens ruim driehonderd mensen die op Facebook een uitgebreide reactie achterlieten – onze stelling ’60-plussers met een e-bike moeten verplicht op cur…

Blog

Bert blogt: Donauradweg - van Donaueschingen naar Passau

De Donauradweg is niet alleen maar op het gemakje peddelen, ontdekte blogger Bert Vester. Een verslag vol zweetdruppels, maar wat was het schitterend! Eind augustus begonnen Margaret en ik …