Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Langs de Roer

donderdag 7 maart, 2019

Tijdens onze meivakantie in mei 2018 zijn we via de Vennbahn van Aken naar Monschau gefietst en via allerlei omzwervingen zijn we uiteindelijk in Obermaubach aan onze eerste etappe langs de Roer begonnen. Die heet in Duitsland overigens Rur en nee, dat is geen typefout. De Ruhr is een heel andere rivier, het is maar dat je het weet.

Eigenlijk begint de RurUferRadweg in Botrange, in de Belgische Ardennen. We waren echter gewaarschuwd door de dames van de VVV in Monschau, dat er in het Eiffeltraject langs de Rur een paar beste kuitenbijters zitten en daarom hadden we gekozen voor een wat seniorenvriendelijker startpunt van de reis.

Al heel snel waren we volledig gecharmeerd van de tocht langs dit schilderachtige riviertje, dat zich in enorme kronkels een weg heeft gebaand door het landschap. De weg is weliswaar onverhard, maar redelijk tot goed berijdbaar en overal ervaar je de rust van de natuur, het gezang van de vogels en het zachte murmelen van het water. Je moet er natuurlijk van houden, maar wij vonden het heerlijk.

Een paar maanden geleden zijn we van Düren naar Jülich gereden en nu was het plan om het laatste stuk van Jülich naar het punt te fietsen waar de Roer uitmondt in de Maas. Tja, Roermond, het woord zegt het al.

We hadden ons verheugd op een fietstocht van ongeveer 50 km, maar helaas, het openbaar vervoer liet ons in de steek. Er is alleen 's middags een bus- en treinverbinding tussen Roermond en Jülich en dan ben je ook nog eens 2 ½ uur onderweg. Je komt veel te laat aan om nog bij daglicht terug te fietsen naar Roermond. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om in Heinsberg te overnachten en de volgende dag met de bus naar Roermond te gaan en weer terug te fietsen naar de auto.

Er rijdt vanaf het busstation een Nederlandse bus (lijn 64) naar het station van Roermond, waar we met hulp van een paar vriendelijk Roermonde…… ehh inwoners van Roermond al snel de monding van de Roer vonden. Een routebordje vind je daar echter niet. Die zie je pas voorbij Vlodrop, net over de Duitse grens.

Alle websites over de RurUferRadweg (DE/NL) beloven dat hij doorloopt tot de monding in Roermond. Ik snap niet dat de verantwoordelijke instanties zo glashard iets kunnen beweren dat gewoon niet waar is. De officiële route houdt simpelweg op bij de grens.

We hebben in Roermond geprobeerd het water te volgen door parken en achterafstraatjes om uiteindelijk min of meer toevallig in Sint Odiliënberg uit te komen. Daar hadden we dus ook uit de bus kunnen stappen. Een mede-fietser stuurde ons door naar Vlodrop en bij de gezellige horeca-boerderij waar ook de VVV gevestigd is, vonden we dan eindelijk het begin van onze tocht. Om het jullie makkelijker te maken heb ik de knooppunten vanaf de monding van de Roer naar Vlodrop op een rijtje gezet:

83 (kruising Kraanpoort en Roerkade)- 64 - 82 -13 - 75 - 72. Bij punt 72 sta je middenin Vlodrop, neem de Grootestraat (ri. VVV), ga aan het eind van het dorp rechtdoor over de brug en neem de eerste gelegenheid (bij de fietsenwinkel) rechtsaf (Effelderweg). Volg de borden.

De route zelf is net zo mooi als we van de andere etappes gewend waren. Rust, natuur, watervalletjes en af en toe een dorp of een stadje waar je even de inwendige mens een plezier kan doen. Een echte aanrader en we wensen iedereen die de route ook wil fietsen veel plezier.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Deze bestemmingen zijn populair onder Nederlandse fietsers

De Nederlandse vakantiefietser gaat graag de grens over. Duitsland en België staan bovenaan de lijst, maar ook verre, minder bekende bestemmingen zijn erg in trek. Dit blijkt uit een lezers…

Nieuws

Tips bij het kopen van een nieuwe fiets

Een fiets kopen. Het lijkt zo gemakkelijk, maar toch is er een aantal zaken waarmee u rekening moet houden zodat u een fiets koopt waar u lang plezier van heeft. Bij de aanschaf van een fie…

Nieuws

Fietsroutes door schilderachtige landschappen en pittoreske dorpjes

Overal in Nederland vind je landschappen die rechtstreeks uit een eeuwenoud schilderij lijken te komen: uitgestrekte groene velden met op de achtergrond pittoreske dorpjes. Deze fietsroutes…

Nieuws

De beste smartphonehouders voor op de fiets

Sinds de invoering van het appverbod op 1 juli 2019 heeft de verkoop van smartphonehouders voor op de fiets een hoge vlucht genomen. De Fietsersbond deed onderzoek naar de beste houders. He…

Nieuws

Minder voordeel bij verhogen eigen risico

Iedereen kan zijn of haar eigen risico verhogen voor een lagere zorgpremie. Toch levert dit in 2016 bij veel zorgverzekeraars minder voordeel op dan voorheen. Dit blijkt uit onderzoek van d…