Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Langs de Roer

donderdag 7 maart, 2019

Tijdens onze meivakantie in mei 2018 zijn we via de Vennbahn van Aken naar Monschau gefietst en via allerlei omzwervingen zijn we uiteindelijk in Obermaubach aan onze eerste etappe langs de Roer begonnen. Die heet in Duitsland overigens Rur en nee, dat is geen typefout. De Ruhr is een heel andere rivier, het is maar dat je het weet.

Eigenlijk begint de RurUferRadweg in Botrange, in de Belgische Ardennen. We waren echter gewaarschuwd door de dames van de VVV in Monschau, dat er in het Eiffeltraject langs de Rur een paar beste kuitenbijters zitten en daarom hadden we gekozen voor een wat seniorenvriendelijker startpunt van de reis.

Al heel snel waren we volledig gecharmeerd van de tocht langs dit schilderachtige riviertje, dat zich in enorme kronkels een weg heeft gebaand door het landschap. De weg is weliswaar onverhard, maar redelijk tot goed berijdbaar en overal ervaar je de rust van de natuur, het gezang van de vogels en het zachte murmelen van het water. Je moet er natuurlijk van houden, maar wij vonden het heerlijk.

Een paar maanden geleden zijn we van Düren naar Jülich gereden en nu was het plan om het laatste stuk van Jülich naar het punt te fietsen waar de Roer uitmondt in de Maas. Tja, Roermond, het woord zegt het al.

We hadden ons verheugd op een fietstocht van ongeveer 50 km, maar helaas, het openbaar vervoer liet ons in de steek. Er is alleen 's middags een bus- en treinverbinding tussen Roermond en Jülich en dan ben je ook nog eens 2 ½ uur onderweg. Je komt veel te laat aan om nog bij daglicht terug te fietsen naar Roermond. We hebben er uiteindelijk voor gekozen om in Heinsberg te overnachten en de volgende dag met de bus naar Roermond te gaan en weer terug te fietsen naar de auto.

Er rijdt vanaf het busstation een Nederlandse bus (lijn 64) naar het station van Roermond, waar we met hulp van een paar vriendelijk Roermonde…… ehh inwoners van Roermond al snel de monding van de Roer vonden. Een routebordje vind je daar echter niet. Die zie je pas voorbij Vlodrop, net over de Duitse grens.

Alle websites over de RurUferRadweg (DE/NL) beloven dat hij doorloopt tot de monding in Roermond. Ik snap niet dat de verantwoordelijke instanties zo glashard iets kunnen beweren dat gewoon niet waar is. De officiële route houdt simpelweg op bij de grens.

We hebben in Roermond geprobeerd het water te volgen door parken en achterafstraatjes om uiteindelijk min of meer toevallig in Sint Odiliënberg uit te komen. Daar hadden we dus ook uit de bus kunnen stappen. Een mede-fietser stuurde ons door naar Vlodrop en bij de gezellige horeca-boerderij waar ook de VVV gevestigd is, vonden we dan eindelijk het begin van onze tocht. Om het jullie makkelijker te maken heb ik de knooppunten vanaf de monding van de Roer naar Vlodrop op een rijtje gezet:

83 (kruising Kraanpoort en Roerkade)- 64 - 82 -13 - 75 - 72. Bij punt 72 sta je middenin Vlodrop, neem de Grootestraat (ri. VVV), ga aan het eind van het dorp rechtdoor over de brug en neem de eerste gelegenheid (bij de fietsenwinkel) rechtsaf (Effelderweg). Volg de borden.

De route zelf is net zo mooi als we van de andere etappes gewend waren. Rust, natuur, watervalletjes en af en toe een dorp of een stadje waar je even de inwendige mens een plezier kan doen. Een echte aanrader en we wensen iedereen die de route ook wil fietsen veel plezier.

©Tekst & foto's Bert Vester aka The Grey Biker.

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Fiets de Oranjeroute door Nederland en Duitsland

Veel plaatsen in Nederland en vooral ook Duitsland hebben een band met het Huis van Oranje-Nassau. De bijna 3000 kilometer lange Oranjeroute is een majestueuze route langs oude kastelen, bu…

Nieuws

Inzet lokfietsen werkt

De inzet van lokfietsen blijkt fietsendieven af te schrikken. Gemeentes die lokfietsen hebben ingezet, zagen in een jaar tijd het aantal aangiftes van gestolen fietsen met gemiddeld 40 proc…

Nieuws

Prijswinnaars fietsarrangement Berghotel Amersfoort bekend

Heeft u onlangs meegedaan met de prijsvraag waarbij u kans maakte op een fietsarrangement bij Berghotel Amersfoort? Dan vindt u hieronder de winnaars: Dhr H Duizendstra, WolvegaDhr M Kremer…

Nieuws

Top 3 zandverstuivingsroutes

Lekker 25 tot 45 km fietsen langs zandvlakten. Bekijk de bijzondere zandverstuivingen en duingebieden van Nederland eens vanaf de fiets! Deze 3 mooie routes (een gratis voorproefje van ons …

Nieuws

Zo stel je je eigen fietsroute samen

Op de website van Fietsen123 vindt u meer dan 600 fietsroutes door heel Nederland. Maar met een speciale routeplanner kan je ook zelf de knooppunten kiezen en een route samenstellen. Klik h…