Logo Fietsen123

Blog

Bert blogt: Freedom Ride 2018

vrijdag 18 mei, 2018

Afgelopen 5 mei was het weer zover, niet alleen vielen de mussen van het dak en vierde Nederland uitbundig zijn bevrijding, ook traden zo’n 800 fietsgekken aan in ‘s Hertogenbosch voor alweer de derde editie van de Freedom Ride.

Rob, mijn broer, en ik waren er twee van. Wij hadden ons ingeschreven voor de vrije toertocht van 85 km (in het echt 87,5 km). Het alternatief laten wij gaarne over aan de geharde race-fietsers. Die rijden, onder begeleiding van motorpolitie, enige profs en teamwagens van Lotto-Jumbo NL en in het inspirerende gezelschap van Joop Zoetemelk, een afstand van 120 km aan een gemiddelde van 27 kmh. Wij gaven er dus de voorkeur aan ons eigen tempo te rijden en de tijd te nemen om te genieten van het Brabantse landschap.

Traditiegetrouw wordt ieder jaar een gebied aangedaan dat tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijk is geweest en dit jaar was het gebied ten zuiden van Den Bosch aan de beurt.

De route verliep vanaf het enorme feestterrein aan de Pettelaarse Schans in zuid-oostelijke richting langs Sint-Michielsgestel en Sint-Oedenrode door de prachtige Meijerij naar Best. Onderweg kom je langs het dorpje Eerde met z'n eigen lokale oorlogsmuseum en de Eerdse Molen. Ruim 20 km na de start van de tocht een prima punt om even af te stappen.

Weer 20 landelijke kilometers verder kom je tussen Son en Breugel en Best langs het museum Bevrijdende Vleugels dat vol staat met tanks, vliegtuigen en ander oorlogstuig.

Eenmaal voorbij Oirschot rijd je richting Den Bosch bijna alleen maar door afwisselende natuurlandschappen, onder andere dwars door de Kampina tussen Oisterwijk en Boxtel. Je ziet bos, open heidelandschap, vennen, beekjes, polder en zelfs een soort plas met strandjes en zeilboten. Bij Vught kom je langs Kamp Vught, in de oorlog een berucht concentratiekamp. De mooie ligging verhult de vreselijke wandaden jegens niet alleen Joden, maar ook o.m. Roma en Sinti, homosexuelen, politiek andersdenkenden en Jehova's Getuigen. Wat stiller dan normaal rijden we verder.

Vervolgens kwamen we bij een prachtig staaltje van 19e eeuwse militaire architectuur, Fort Isabella, dat ooit gebruikt is om ons Nederlanders te beschermen tegen de Belgen, nadat zij er eindelijk in waren geslaagd een eigen stukje land te veroveren.

Het zag er op deze zonovergoten en warme zaterdagmiddag uitnodigend uit en onder andere omstandigheden waren we graag afgestapt om een beetje rond te kijken. De tocht voerde over het kazerneterrein en vlak voor het einde kwamen we langs een bakker van worstenbroodjes. Deze verleiding konden we niet weerstaan. Ik zeg alleen maar, toptip!

Na deze lucullische verrassing kwamen we aan bij de finishboog. Ik was gekookt door de warmte en had last van kramp terwijl Rob, die zes jaar jonger is, nog behoorlijk fris op z'n racefiets zat. Gelukkig waren we niet de laatsten.

Het was een beetje jammer dat er dit jaar geen aparte voorzieningen waren om onder het genot van een drankje tussen de andere deelnemers nog even rustig na te praten, verhalen uit te wisselen en de vermoeidheid uit je lijf te laten glijden. Er was alleen het feestterrein met drommen mensen, hopen herrie en nauwelijks plek om te zitten.

De mensen van de organisatie willen dat volgend jaar weer op dezelfde manier doen als voor de eerste twee edities van de Freedom Ride. Voor de rest was het geweldig georganiseerd en heb ik nooit zo'n goed uitgepijlde route gereden. Dank en hulde aan de organisatie!

© Tekst Bert Vester aka The Grey Biker
© Foto's Rob en Bert Vester

Bert Vester...

Bouwjaar 1954, woont met vrouw Margaret in een dijkhuis in de Haarlemmermeer. Fotografeert sinds zijn 16e en stapte in 2010 om gezondheidsredenen om de fiets. Toen hij eind 2011 een hybride trekking/racefiets aanschafte, greep het fietsvirus hem bij de kladden. Sindsdien trapte hij al bijna 30.000 km in binnen- en buitenland weg, waarbij hij met schade en schande steeds wijzer werd. Een gepassioneerd verteller die anderen graag laat profiteren van zijn fietservaringen, zijn fietsmiskleunen en - vooral! - zijn fietsgeluk.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Ervaring met de Giant Prime E+1 elektrische fiets?

Heeft u een Giant Prime E+1? Wij zijn erg benieuwd naar uw praktijkervaring met deze fiets. Lees de beoordelingen van anderen of plaats uw eigen beoordeling om anderen van dienst te kunnen …

Nieuws

De Fietsen123 app is vernieuwd!

De app van Fietsen123 is vernieuwd. In samenwerking met Shimano Steps gaan we ons nu helemaal richten op de ruim 800 routes die Fietsen123 heeft. De Fietsen123 app is een ideaal verlengstuk…

Nieuws

Beste e-bike van 2016 is…

De Qwic T-MN7 2 HSII. Dat blijkt uit de jaarlijkse e-biketest van Plus Magazine. Het maandblad nam dit jaar 11 fietsen onder de loep. De Qwic valt vooral op door de mooie afwerking, uitstek…

Nieuws

Pontje gemist? Met deze oplossing fietst u zelf naar de overkant!

Het geheel past in een rugzak, weegt slechts 12 kilo en u hebt het systeem in 10 minuten vaarklaar.Alles in actie zien? Bekijk het filmpje. Hier ziet u het geheel in de rugzak en hoe het o…

Nieuws

De fiets met lage opstap

De Nederlander wil tot op steeds hogere leeftijd zelfstandig blijven. Vervoer hoort bij die zelfstandigheid, maar gewoon op de fiets stappen is niet meer vanzelfsprekend op oudere leeftijd.…