Logo Fietsen123

Dossier: Alles over de e-bike

ANWB e-bike test: de beste van 2024

Monday 13 May, 2024

Ieder jaar presenteert de ANWB de resultaten van een uitgebreide e-bike test. Deze modellen kwamen er in 2024 het beste uit.

De ANWB E-biketest van 2024 beperkte zich tot 16 e-bikes uit de prijsklasse tussen 2500 en 3500 euro. Het ging daarbij om de populairste merken en een aantal kleinere merken in Nederland.

Testwinnaar

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de algehele winnaar van de e-bike test was de Kathmandu One 750 van de bekende fietsfabrikant CUBE, met een prijskaartje van € 3399. Dit is een e-bike met een bijzonder sterke middenmotor van 85 Nm en 10 derailleurversnellingen. In combinatie met de 5,5 cm brede banden en goede vering in het zadel en de voorvork kom je met deze e-bike steile hellingen en ook niet-verharde paden nog goed over. Maar hij is ook prima geschikt voor gewone fietstochten, eventueel met zware bepakking, mede door zijn stabiliteit. De e-bike is met een gewicht van ruim 29 kilo wel vrij zwaar en de accu van 4 kilo is ook geen lichtgewicht.

Beste koop

Bij de beste koop gaat het vooral om de beste prijs-kwaliteitsverhouding bij een e-bike. Dat betekent een wat beter betaalbare e-bike, maar wel van goede kwaliteit. Bij deze test was dat de B’Twin LD 920 E. Dit is wat minder een krachtbeest dan de CUBE Kathmandu One 750. Voor de prijs van € 2999 heb je een e-bike waarop het lekker comfortabel fietsen is, mede door het gebruiksgemak en de automatische verzetsschakeling in de middenmotor. Dat zorgt ervoor dat je altijd in een prettig verzet fietst. Hij is 3,5 kg lichter dan de CUBE Kathmandu en daardoor wat makkelijker te manoeuvreren en verplaatsen. De B’Twin LD 920 E was bij de ANWB-test ook de winnaar in de categorie tot 3000 euro.

Bijna testwinnaar

De Giant AnyTour E+ 6 LST van € 3399 kwam net als de CUBE Kathmandu One 750 uit op een totaalscore van 8,3, maar eindigde toch op de tweede plaats. Hij is qua gewicht wel net iets zwaarder dan de Kathmandu, maar heeft minder power met een 55 Nm middenmotor. Ook is de capaciteit van de accu met 500 Wh een stuk lager dan de 750 Wh van de CUBE e-bike. Dat betekent dat je er minder ver mee kan fietsen. Desondanks werd de Giant als een prettige en comfortabele e-bike beschouwd door de testfietsers. Daarbij speelden de goede remmen, prima vering en stille motor een belangrijke rol.

Bron: anwb.nl

Meer resulaten van de ANWB E-biketest 2024 lees je hier.