Logo Fietsen123

Nieuws

Alternatieve Elfstedenfietstocht in Zweeds Värmland

zondag 19 juli, 2009

Fiets met het hele gezin de nieuwe, Zweedse versie van de ‘Elfstedenfietstocht’. Ontdek actief groen en glooiend Värmland, een regio waarnaar duizenden Nederlanders de afgelopen jaren emigreerden. Nieuwe fietsrouteDe nieuwe fietsroute start op een schiereiland in Zwedens grootste meer Vänern en slingert zich langs de rivier Klarälven over 210 kilometer naar het noorden, dwars door het hart van Värmland. De rust, de ruimte, de natuur en de prima voorzieningen maken deze Zweedse regio ideaal voor gezinnen met kinderen, maar ook voor andere reizigers bij wie het tempo niet snel en wild hoeft te zijn.De Klarälven, of ‘de heldere rivier’, is vroeger gebruikt voor het transport van gekapte bomen en ijzererts. Het is één van de langste, natuurlijke waterwegen van het land. Een deel van de fietsroute konden fietsliefhebbers al gemakkelijk ontdekken, namelijk het geasfalteerd fietspad van 90 kilometer, de Klarälvsbanan. Dat traject is nu verlengd met 120 kilometer aan kleinere gruiswegen en wordt de Klarälvsleden genoemd.

Hammerö – SysslebäckIn lengte kun je de totale afstand van de Klarälvfietsroute goed vergelijken met de Nederlandse Elfsteden(fiets)tocht. De start is op Hammerö – het schiereiland even ten zuiden van Karlstad in het meer Vänern – en de ‘eindstreep’ is 210 kilometer noordelijker in het stadje Sysslebäck. Het fraaie landschap, de typisch Zweedse dorpjes en de bijzondere culturele bezienswaardigheden maken de fietsroute langs de Klarälven tot een verrassende ontdekking van het mooie Värmland. Langs de Klarälven zijn meer dan genoeg overnachtingslocaties, variërend van eenvoudige houten huisjes en goed toegeruste campings tot pensions en luxere hotels. De fietstocht is geen wedstrijd, iedereen kan hem in zijn eigen tempo afleggen. Ook de restaurants, de winkelcentra en het openbaar vervoer zijn berekend op bezoekers van alle leeftijden.

Natuurlijk PlaygroundDe Zweedse regio Värmland is een natural playground voor het hele gezin met uitstekende mogelijkheden om te fietsen, wandelen, kanoën, paardrijden, vissen, natuurreservaten te verkennen, wildsafari’s te maken, op pad te gaan met husky’s of te golfen. Voor de echte avonturiers: zak met een houten vlot – met of zonder tent – de rivier Klarälven af, zoek onderweg naar elanden en bevers, bouw een kampvuur, slaap in de natuur en geniet aan het einde van de dag van een welverdiende sauna of een verkwikkende warme hottub.

RailsfietsenMet speciale ‘railsfietsen’ (dressins) kunnen bezoekers het gebied verkennen door over oude spoorlijnen te fietsen. Maar ook de cultuurminnende reizigers komen aan hun trekken dankzij ondermeer de vele musea die het gebied telt … het is zo gek niet te bedenken of het kan in Värmland.

FaciliteitenWie kiest voor de fietstocht langs de Klarälven, kan onderweg in de dorpen en stadjes rekenen op prima faciliteiten. Toeristeninformatiebureaus langs de route helpen reizigers verder op weg. Er zijn supermarkten en winkels met lokale producten, fietsenmakers, apotheken en medische posten. Je bent nooit verstoken van de noodzakelijke bevoorrading of hulp. Uitgebreid shoppen en even ‘ontsnappen’ aan de rust kan ook: in Karlstad, de hoofdstad van de regio Värmland, dat langs de Klarälvsrivier en aan het Vänern meer ligt.

Fietsverhuur en kaartenIn Hammarö, Karlstad, Olsäter, Munkfors, Uddeholm en Sysslebäck zijn fietsen te huur. Er is een nieuwe, duidelijke overzichtskaart (1:200.000) van de gehele Klarälvfietsroute gemaakt, evenals nieuwe, gedetailleerdere deelkaarten (1:100.000) van de bestaande Klarälvsbanan en het nieuwe Klarälvsleden met hun omgeving en points-of-interest als overnachtingslocaties, restaurants en activiteiten. De Natuurgids is een klein boekje met verdere informatie over de natuur en het landschap langs de Klarälvfietsroute. De kaarten en het boekje zijn verkrijgbaar bij de toeristeninformatiebureaus langs/rond de Klarälven of van tevoren te bestellen bij het toeristeninformatiebureau van Munkfors via email: toni.jonsson@munkfors.se. Via de website www.destinationvarmland.se zijn kant-en-klare, 7-daagse fietspakketreizen te boeken inclusief fiets en eventueel bagagetransport.

ReisVärmland ligt in midden Zweden, op circa twee en een half uur afstand van vliegveld Oslo (Gadermoen) in Noorwegen. Vanaf de vliegvelden rond Stockholm (Arlanda, Bromma, Skavsta, Västerås), Göteborg en Linköping is het circa drie tot vier uur rijden. Vliegreizigers reizen verder met huurauto of openbaar vervoer richting Karlstad. Värmlands hoofdstad heeft tevens een eigen vliegveld, waar direct naartoe kan worden gevlogen vanaf Stockholm-Arlanda en Kopenhagen (Denemarken). Wie liever met eigen auto of motor vanuit Nederland reist, kan gebruik maken van de Stena Line-veerverbinding Kiel – Göteborg en rijdt in drieënhalf uur over de west- en noordoever van het enorme meer Vänern naar Karlstad.

Links* Meer informatie:- Destination Värmland: www.destinationvarmland.se- VisitSweden: www.visitsweden.com/zweden/Regios-en-steden/Midden-Zweden/


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Op vakantie met uw eigen fietscamper

Paul Elkins wilde graag comfortabel door het hele land heen fietsen. Hij maakte daarom zijn eigen fietscamper. De kosten? Slechts 150 dollar. Eerst sliep Paul in een tent wanneer hij door h…

Nieuws

Zwolle is Fietsstad 2014

Zwolle is de beste fietsstad van Nederland in 2014. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2014 van de Fietsersbond. De jury noemt Zwolle een stad waar de fietser zich zeer welk…

Nieuws

Wat eet u tijdens een recreatieve fietstocht het liefst? Kies A, B, C of D

Wij zijn benieuwd, waarvoor stapt u het liefst even af voor een pauze onderweg? Laat het ons weten op Facebook of in een reactie hieronder. We zijn benieuwd!

Nieuws

Twee keer fietsen op de Veluwe

De Veluwe is altijd prachtig, maar in de herfst geeft de natuur de bezoekers nog iets extra's. Genieten van de geuren en kleuren van herfst. De Veluwezoom (41 km) Fietsroute De Veluwezoo…

Nieuws

Kies de ‘Fietsprovincie van het Jaar’ en maak kans op een tijdschriftenpakket

Wat is volgens jou de ‘Fietsprovincie van het Jaar 2018’? Doe mee met ons onderzoek en maak kans op een tijdschriftenpakket. Klik hier om deel te nemen aan het onderzoek. De provincie die e…