Logo Fietsen123

Nieuws

Alle bollen- en bloesemroutes

donderdag 29 maart, 2007

Fietsen Eén Twee Drie bevat een speciale rubriek met Bollen- en Bloesemfietsroutes. Hierna geven we een korte karakteristiek van alle routes, die in deze speciale rubriek worden gepresenteerd. De bollen staan inmiddels volop te pronken en de bloesems staan op het punt om te ontluiken.* Appelroute in hartje fruitstreek (Belgisch) Limburg  (52 km)U fietst 52 km rond Sint-Truiden, de hoofdstad van deze fruitstreek, van knooppunt tot knooppunt. Maar in Limburg is er natuurlijk meer dan fruit alleen. In Duras passeert u het kasteeldomein, in Groot-Gelmen maakt u een ommetje langs Château de la Motte, in Kerkom fietst u naar de hoeveboerdrij voor een frisse Bink. En mocht u dan nog tijd over hebben, dan ligt midden in de grote cirkel de monumentenstad Sint-Truiden met honderd-en-een mogelijkheden. Een golvend landschap, stille dorpjes, bloemrijke akkerlanden... ook zonder appelen en peren is dit een route om van te houden. Het traject is 50% autovrij.

* Betuwe in bloei (49,5 km)Dit is een fietsroute door de mooie Betuwe. Deze beschrijving begint in Tiel bij het voetveer. U doet de plaatsen Tiel, Wamel, Echteld, IJzendoorn, Eldik, Ochten, Kesteren en Lienden aan. De route volgt voor een belangrijk deel hetzelfde traject als de 'Route Betuws Fruit' (zie hierna), maar is het gehele jaar door te fietsen.

* Bloesemroute (36 km)Deze route start in Rijckholt en gaat door Zuid-Limburg in Nederland en de Voerstreek in België. Het is een heuvelachtig rondje langs oude hoogstamboomgaarden en enkele laagstam-plantages. De optimale tijd om van de bloesem te genieten ligt in principe in april. Maar ook buiten deze periode is het een mooie, afwisselende tocht over rustige wegen.

* Blumenzwiebeltour (41,4 km) (Deutsch)Diese Fahrradroute führt Sie ab Noordwijk in einer Runde durch die Blumenzwiebelregion, auch ‘Bollenstreek’ genannt. Die Tour führt Sie erst einmal in das Zentrum von Noordwijkerhout, wo man die alte "Weiße Kirche" besichtigen kann. Entlang dem ‘Oosterduinsemeer’ und der ‘Leidsevaart’ erreicht man die Blumenfelder in der Umgebung von Hillegom. Etwas weiter entlang der Strecke kommt man zum berühmten ‘Keukenhof’ (Küchenhof) bei Lisse. Auf alten Wegen geht es vorbei an der Ruine vom ‘Schloß Teylingen’ und danach weiter nach Voorhout. Auf dem Wege nach Rijnsburg wird auf dem Elsgeesterweg quer durch den ‘Elsgeesterpolder’ geradelt und dann geht es rund um den ‘Polder Hoogeweg’ zurück nach Noordwijk. Die Route kann verkürzt werden auf 34.2 km.

* Bollenstreekroute (33.9 km)Deze route (in PDF-formaat) start vanuit Warmond en maakt een rondje door de vele kleurrijke bollenvelden. Halverwege bevindt zich het bloemenpark de Keukenhof en het gelijknamige kasteel. Een groot gedeelte van de route gaat langs de Haarlemmer Trekvaart. De route kan bij de Keukenhof worden ingekort tot zo’n 28 km.

* Fietsen met afstapjes langs Lek en Zouwe (35 km)Een fietstocht (met enkele facultatieve afstapjes) in de omgeving van Ameide, op de grens van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden. Het is een typisch Nederlands polder/rivierengebied. Vooral in het voorjaar, in de bloesemtijd, is deze route mooi. De route is in tweeën te knippen en is in totaal zo'n 35 km lang.

* Fietsen rond Veulen (32 km)Limburg mag prat gaan op de best gevulde fruitkorf van Vlaanderen. In de lente wordt er nergens een uitbundiger bloesemfeest gevierd dan in Haspengouw. De in geur en kleur adembenemende bloei van appels, peren, kersen en pruimen hult het landschap in een bruidsjurk van maagdelijk wit. Deze boeiende tocht rond Veulen is 32 km lang.

* Haspengouwse Kastelenroute (65 km)De Haspengouwse Kastelenroute (in Belgisch Limburg) is het mooist tijdens de bloesemperiode in april of tijdens de plukperiode. U vertrekt aan de Landcommanderij van Alden Biesen voor een prachtige rit tussen de uitgestrekte fruitboomgaarden. Onderweg is het vooral uitkijken naar statige kastelen, oude vierkantshoeven, kleine kapelletjes en pittoreske dorpjes. Maak beslist tijd voor een kort bezoekje aan Tongeren, de oudste stad van België. De route is in totaal 65 km lang.

* Kersenroute Amerongen/Betuwe (50 km) Deze route start in Amerongen en laat de fietsers met name kennismaken met de Betuwe, met zijn uitgestrekte boomgaarden.

* Langs 's Heeren Wegen: Fietstocht 1 (22 km)Deze route voert langs de dorpen Eck en Wiel, Ingen, Ommeren en Lienden, langs de Rijndijk, over smalle landweggetjes met appel- en perenboomgaarden in de (Nederlandse) Betuwe.  De route is ongeveer 22 kilometer lang.

* Langs 's Heeren Wegen: Fietstocht 2 (22 km)Deze route voert langs de dorpen Ochten, Kesteren, buurtschap Aalst en Lienden in de Nederlandse Betuwe. U fietst op de Marsdijk langs de Nederrijn met uitzicht op de Utrechtse Heuvelrug en Rhenen en u fietst door een fraai landschap met appel-, peren- en kersenboomgaarden.

* Route Betuws Fruit (50,5 km)Dit is een fietsroute door de Betuwe met gebruikmaking van de voetveren van Druten-Dodewaard/Echteld en Tiel-Wamel (let dus op de vaardagen en vaartijden!). De route gaat over verharde fietspaden en wegen. U fietst niet veel over de dijk, maar in het fruitgebied tussen de Waal en de Rijn. De route volgt voor een belangrijk deel de route 'Betuwe in bloei' (zie ook hierboven).

* Rondje om Noordwijkerhout (36 km) Deze route maakt een rondje door de duinen en bloembollenvelden rond Noordwijkerhout.

* Rondje Kromme Rijn (41 km) Deze route gaat door het gebied van de Kromme Rijn. Het is een zelf ontworpen route en is dus niet de ANWB-route met de desbetreffende borden! In met name 't Goy ziet u een groot aantal fruitboomgaarden. 

* Tulip Land fietsroute vanuit Lisse (30 km)Een mooie fietsroute voert u langs de prachtige bollenvelden van Lisse, Sassenheim, Noordwijkerhout, Ruigenhoek, De Zilk en Hillegom. Deze route is volledig beschreven, maar is ook als GPS-route beschikbaar!

Link
* Bollen- en bloesemfietsroutes


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Opening van het seizoen... fietsendiefstal

Het fietsseizoen staat weer op het punt te beginnen. Fijn voor jou, en minstens zo fijn voor fietsendieven. Deze zijn weer volop actief. In België komen meldingen veelal van winkeliers; in …

Nieuws

Twee keer genieten van het herfstbos

De bomen lijken van goud, de mossen laten hun mooiste groen zien en de talrijke paddenstoelen maken het helemaal af. Lekker op de pedalen: twee keer genieten van het herfstbos! Grensbos tus…

Nieuws

Winnaars fiets en e-bike van het Jaar bekend

De winnaars van de verkiezingen ‘Fiets van het Jaar 2014’ en ‘E-bike van het Jaar 2014’ zijn bekend gemaakt. Als 'Fiets van het Jaar 2014' heeft de vakjury gekozen v…

Nieuws

Fietsen is goed voor het seksleven

Bijna 90 procent van de 2.500 deelnemers aan een Brits onderzoek, is van mening dat ze door van het werk naar huis te fietsen, de stress van het werk achter zich kunnen laten en daardoor ee…

Nieuws

Telefoongebruik op de fiets verminderd na verbod

Sinds de invoering van het appverbod is het telefoongebruik op de fiets flink afgenomen, in ieder geval in Amsterdam. In 2017 gebruikte 45 procent van de fietsers in deze stad zijn telefoon…