Logo Fietsen123

Nieuws

9 tips voor in de auto en op weg

vrijdag 28 juli, 2017

Autorijden vraagt aandacht, ook als u een ervaren weggebruiker bent. Met deze tips voelt u zich veilig in de auto en onderweg.

1. Navigatie én kaart

Er is niets zo stressvol als de weg niet kennen. Zorg ervoor dat u ontspannen kunt vertrekken door voor uw reis het navigatiesysteem goed in te stellen. Bevestig het navigatiesysteem aan het raam, op een plek waar u het goed kunt zien. Zorg er daarnaast voor dat er altijd een goede kaart in de auto ligt. In Nederland zal het niet zo snel gebeuren, maar in sommige andere landen in bijvoorbeeld bergachtig gebied kan de GPS van de navigatie uitvallen. Als dan ook de mobiele telefoon geen bereik heeft, is het toch prettig om in elk geval op de kaart te zien waar u zich bevindt.

2. Zet de radio niet te hard

Muziek in de auto zorgt ervoor dat de informatie die de bestuurder op zich af krijgt minder goed verwerkt kan worden. Bovendien gaan bestuurders sneller rijden onder invloed van harde muziek. Een hoge snelheid zorgt er weer voor dat bestuurders de verkeerssituatie slechter waarnemen. Dubbel zo gevaarlijk dus! Zorg er daarom altijd voor dat u de radio niet te hard heeft staan, of zet hem helemaal uit als u snel bent afgeleid.

3. Houd afstand

Onvoldoende afstand houden is een van de belangrijkste oorzaken van verkeersongevallen. Om te bepalen of u op veilige afstand achter uw voorligger rijdt, kunt u gebruik maken van een ezelsbruggetje: de twee-seconden-regel. Kies een herkenbaar punt langs de weg, bijvoorbeeld een verkeersbord of een reflectorplaatje. Op het moment dat uw voorligger dit punt voorbij rijdt, telt u twee seconden af. Als u binnen deze twee seconden zelf voorbij dit punt rijdt, zit u te dicht op uw voorganger.

4. Kies voor een auto met veel zicht

Een overzichtelijke auto verhoogt niet alleen het comfort, het komt ook de veiligheid ten goede. Neem geen auto met getinte ramen, een tint vermindert de lichtinval. Oudere ogen hebben juist meer licht nodig dan jongere. Daarnaast kunt u verlengstukken aan de buitenspiegels monteren. Daarmee vergroot u het gezichtsveld en heeft u minder last van de dode hoek.

5. Zorg dat u de auto goed kent

Zorg dat u uw auto van binnen en buiten kent. Kent u alle functies van het dashboard? Weet u waar het mistlicht en groot licht zit? Kent u de dashboardlampjes die u waarschuwen wanneer er iets mis is? Hebben de banden de juiste bandenspanning? Is het oliepeil in orde? Voorkom verrassingen onderweg, dan rijdt u gerust, veilig en ongestoord. Denk ook aan het bijvullen van de ruitenvloeistof en vervang de ruitenwissers tijdig, want niets is zo vervelend en gevaarlijk als slecht zicht in de regen.

6. Kies een goede handsfree set

Bellen tijdens het rijden is niet alleen gevaarlijk, het kan u ook nog eens een forse boete opleveren. Moet u toch bellen onderweg? Zoek dan een parkeerplaats, of bel handsfree. Nieuwe auto's beschikken bijna altijd over een bluetoothfunctie waarmee u uw telefoon kunt koppelen, en via het audiosysteem van uw auto kunt telefoneren. U kunt hiervoor ook een zogeheten parrot carkit gebruiken. Zorg bij oordopjes dat deze goed in of aan uw oor blijven zitten.

7. Houd uw kennis over de verkeersregels bij

Hoe goed is uw verkeerskennis? Bent u op de hoogte van de huidige en nieuwe verkeersregels of kunt u wel een bijspijkercursus gebruiken? Uit onderzoek blijkt dat het opfrissen van verkeersregels vaak hard nodig is voor iedereen die al enige tijd zijn rijbewijs heeft. Door heel het land worden regelmatig rijvaardigheidstrainingen gegeven en er zijn online testen beschikbaar waarmee u uw kennis kunt toetsen.

8. Zorg voor de juiste zitpositie

U hoopt natuurlijk nooit betrokken te raken bij een kop-staart botsing of een ander soort verkeersongeval. Maar mocht het ooit gebeuren, dan is het belangrijk dat de hoofdsteunen op de juiste hoogte staan. Zorg dus dat u weet wat voor u de goede hoogte is en pas uw hoofdsteun aan. Daarnaast voorkomt een juist ingestelde hoofdsteun nekklachten en zorgt het voor een goede zithouding. Houd verder voldoende afstand van de stuurkolom en zorg ervoor dat het stuurwiel in de voor u prettigste positie staat.

9. Veilig met de fiets op reis

Steeds meer mensen nemen hun fietsen mee achterop de auto, hetzij voor een fietstocht, hetzij voor de vakantie. Zorg er dan wel voor dat u de juiste fietsendrager kiest voor het gewicht van de fiets. Een e-bike bijvoorbeeld weegt nogal wat meer dan een toerfiets, en de fietsendrager moet daar wel op berekend zijn. Tegenwoordig zijn er speciale fietsendragers voor de e-bike - deze dragers kunnen twee of soms zelfs drie e-bikes vervoeren en beschikken vaak ook nog eens over een oprijgoot, zodat u de zware fiets niet op de drager hoeft te tillen. Houd verder rekening met wat uw auto dragen kan. Hiervoor moet u weten wat de maximale kogeldruk van de auto is. Daarnaast zijn de draagkracht van de drager, het eigen gewicht van de drager én het gewicht van de e-bike van belang. Stel: de auto heeft een kogeldruk van 75 kg terwijl de fietsendrager 15 kg weegt en een draagvermogen van 62 kg heeft. Dan kunt u op die fietsendrager 75 kg - 15 kg = maximaal 60 kg aan fietsen plaatsen.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

Speed pedelec: zo zit het met de regels in 2017

Van het totale aantal verkochte elektrische fietsen in Nederland is 1,2 procent een speed pedelec. Dit komt op een totaal aantal neer van 11.000. Maar wat zijn de regels voor deze snelle fi…

Nieuws

Eropuit met de fiets: 3 mooie fietsroutes in de prachtige natuur

Lekker met de fiets de natuur in, er zijn weinig dingen die zo ontspannend kunnen werken. Met onderstaande routes fietst u over de zandvlaktes, heidevelden en bossen van de Veluwe, langs hu…

Nieuws

Hoeven fietsers binnenkort nooit meer te wachten voor rood licht?

Utrecht gaat experimenteren met een lichtstrook die langs het fietspad meebeweegt. Als fietsers de snelheid van deze lichtstrook volgen, zullen ze niet meer voor rood licht komen te staan. …

Nieuws

NS laat nieuwe kandidaat OV-fietsmodellen testen door gebruikers, doet u ook mee?

250 locaties, 8.500 fietsen, 1.5 miljoen ritten per jaar en de teller loopt nog. Het gebruik van de OV-fiets stijgt zo snel dat NS de komende 3 jaar het aantal OV-fietsen met minimaal 1.000…

Nieuws

Een fietsvakantie in Hongarije: aandachtspunten en routes

Met de vele rivieren, prachtige nationale parken en monumentale steden biedt Hongarije je een mooi uitgangspunt voor een fietsvakantie. Maar waar kun je nu het beste gaan fietsen? En welke …