Logo Fietsen123

Nieuws

8 mei: Landelijke Fietsdag

zaterdag 24 april, 2004

Kijken naar het decor van Nederland is het thema van de 31ste Landelijke Fietsdag (LFD), die op zaterdag 8 mei wordt gehouden. Dit thema is gekozen omdat 2004 het toeristisch thema Architectuur & Design heeft.

Voor de deelnemers betekent dit dat zij tijdens de fietsroutes eerst langs de horizon fietsen en daarna tal van bijzondere huizen, gebouwen en boerderijen kunnen bekijken of bezoeken.

De LFD - traditiegetrouw op de tweede zaterdag in mei - wordt georganiseerd door het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) in samenwerking met een groot aantal VVV's en vrijwilligers. Jaarlijks zijn er gemiddeld ruim 200.000 deelnemers, die vanaf ruim 440 startplaatsen vertrekken.

Het aantal Routes voor Kids en de Extra Lange Routes voor de echte fanatiekelingen is na het succes van vorig sterk uitgebreid. Daarnaast zijn er ook weer op verschillende routes, in samenwerking met Vogelbescherming Nederland, zogenoemde vogelkijkposten. In samenwerking met de Vrienden van het Platteland zetten veel agrarische bedrijven hun stal en schuur open om de LFD-deelnemers daar een kijkje te gunnen.

Thema

Het dit jaar gekozen 'Het decor van Nederland' betekent verder dat een groot aantal fietsroutes zodanig is aangelegd dat de fietsers tussendoor òf kunnen genieten van architectonische panorama's òf kunnen afstappen om een bezoek te brengen aan bijzondere gebouwen of huizen.

"Dat zijn dan bijvoorbeeld gebouwen, waar je normaal gesproken gewoon aan voorbijfietst. Met onze informatie willen we ze weer in het licht zetten", aldus de zegsman. "Als je meer weet van de architect, als iemand vertelt waarom die krullen onder dat raam zitten en als je hoort wat die speciale vorm van die dakkap betekent, dan wordt zo'n huis of gebouw ineens anders. Dan gaat het leven".

De Landelijke Fietsdag heeft dit jaar zeven officiële, over het land verspreide startpunten. Dat zijn Zandvoort, Noordwijk, Goes, Tilburg, Bunschoten-Spakenburg, Nunspeet en Oosterhesselen (Coevorden). In die plaatsen wordt het startschot op tal van manieren extra worden 'aangekleed'. Een aantal bekende TROS-coryfeeën als Imca Marina, Jaap Jongbloed, Mireille Bekooij en Martin Gaus is daarbij aanwezig.

Partners

De Landelijke Fietsdag wordt ondersteund door haar partners, zoals de KWF Kankerbestrijding, Vogelbescherming Nederland, de Nederlandse Toerfiets Unie (NTFU), het Landelijk Fietsplatform, Flash, Attractieverhuur Moonen en de fietsfabrikant GIANT. Daarnaast wordt het evenement eveneens gedragen door de Vrienden van het Platteland, die ervoor zorgt draagt dat op menige plaats stal en schuur gastvrij open staan. Ook weekendjeweg.nl en de TROS doen dit jaar mee met de fietsmanifestatie.

De opbrengst van de Landelijke Fietsdag gaat naar de KWF Kankerbestrijding. Tegelijk met de Landelijke Fietsdag wordt ook de Nationale molendag gehouden.

De Landelijke Fietsdag is één van de vele fietsevenementen, die de komende maanden wordt georganiseerd. Een volledig overzicht van alle ééndaagse en meerdaagse fietstochten vindt u in de 'Actuele Fietsagenda'. Klik op de button hierna.


Gerelateerde artikelen

Nieuws

E-bike: voorwielmotor, achterwielmotor of toch een middenmotor?

Als het gaat om het comfort van je e-bike is de locatie van de motor een niet te onderschatten factor. Voor e-bikes bestaan drie verschillende typen motoren: de voorwielmotor, de middenmoto…

Nieuws

Fietsen in Nederland: de stand van zaken

Nederland is het fietsland van de wereld. Dat zijn we altijd al geweest en dat willen we graag blijven. Maar hoe staat het er eigenlijk voor met fietsen in ons land, nu in andere landen fie…

Nieuws

Gratis drinkwater tijdens het fietsen

Het Nederlandse kraanwater behoort tot het beste ter wereld. Het is beter voor het milieu dan een flesje bronwater en we kunnen het prima drinken. Daarom bracht racefietser Leon van Diepen …

Nieuws

Meer fietsen dan inwoners in Nederland

Uit onderzoek van BOVAG blijkt dat Nederland vorig jaar naar schatting 22,7 miljoen fietsen telt. Dit is een stijging van 200.000 in 2014. Dit komt erop neer dat een Nederlander gemiddeld 1…

Nieuws

Belgische overheid wil fietspaden verbreden vanwege succes e-bike

De Vlaamse overheid houdt vanaf volgend jaar bij de aanleg van nieuwe fietspaden rekening met elektrische fietsen. De fietspaden worden breder en krijgen minder scherpe bochten. Mobiliteits…