Logo Fietsen123

Nieuws

7 keer bijzondere natuur op Corsica

Monday 30 May, 2022

Voor liefhebbers van ongerepte natuur en een (flinke) klim is Corsica de ideale bestemming. Het eiland barst van de bijzondere natuur. We hebben een aantal bestemmingen uitgelicht.

Desert des Agriates

Desert des Agriates is een groene woestijn op Corsica. Dit bijzondere natuurgebied ligt in de regio Balagne, tussen het dorp Saint-Florent en de monding van de rivier de Ostriconi. Het gebied is ruim 160 km2 en bijna helemaal onbewoond. Alleen het dorp Casta, met 60 inwoners, en een paar herders bewonen de woestijn. Tot halverwege de 19e eeuw werd hier tarwe, wijn, fruit en olijven geproduceerd. Desert des Agriates is in de lente en de zomer op haar mooist. Het gebied is lopend of met een terreinwagen te bezoeken.

Desert des Agriates. Beeld: iStock/joningall.

Scandola Reservaat

Het Scandola natuurreservaat staat op de Werelderfgoedlijst. Het natuurgebied ligt ten zuidwesten van de stad Calvi, op een schiereiland. Omdat het gebied voor een groot deel uit water bestaat, is er geen manier om het te bezoeken met de auto. Te voet kan wel, maar dan moet je behoorlijk wat klimtoeren uithalen. De mooiste en meest comfortabele manier om Scandola te bezoeken is per boot. Er worden allerlei boottochten georganiseerd, de meesten vertrekken vanuit Calvi. Let wel op: deze tochten moet je van tevoren reserveren.

Îles Lavezzi

Op een aantal kilometer van Sperone ligt het archipel Îles Lavezzi. Zo’n 24 eilanden en riffen vormen deze archipel, waarvan een deel als beschermd natuurreservaat dient. Ten zuidoosten van de kust van Bonifacio kun je prachtig (onder begeleiding) zwemmen, snorkelen en duiken. De witte stranden en het azuurblauwe water worden afgewisseld met rotspartijen. De eilandengroep leent zich ook goed voor een heerlijke wandeling. Er zijn allerlei wandel- en fietspaden over zowel de rotsen als het strand. En net als Scandola is ook dit gebied uitstekend per boot te bezoeken. Vanuit Bonifacio vertrekken dagelijks een aantal boten richting het archipel.

Bonifacio. Beeld: iStock/dulezidar

Îles Sanguinaires

Aan de hand van de Route des Sanguinaires fiets of wandel je van de ene kant naar de andere kant van de eilandengroep Îles Sanguinaires. Een deel van de tocht ga je door de heuvels en loop je tussen de planten, een ander deel gaat langs de kustlijn. Bovenop het archipel staat een uitkijktoren uit 1608. Wil je echt een bijzondere ervaring, dan raden we je aan om de eilanden per boot te bezoeken vanuit de nabijgelegen hoofdstad van Corsica: Ajaccio.

La Castagniccia

Het zit al een beetje in de naam: dit gebied staat bekend om de uitgestrekte kastanjebossen. Het groene, glooiende landschap kent een lange en rijke geschiedenis. Tijdens de Corsicaanse onafhankelijkheidsoorlog in de achttiende eeuw was dit een van de belangrijkste broeihaarden en het was een van de eerste bewoonde gebieden van het land. De kastanjebomen zijn in de Middeleeuwen aangeplant om het eiland van voedsel te voorzien. Zo werd er bijvoorbeeld brood gebakken van kastanjemeel, maar ook bier (het Pietra-bier) en koek. De heuvels zijn bebost en je vind er veel kleine dorpen met wijngaarden en olijfbomen. Ook hier is een bezoek door het gebied met de auto lastig, maar met de fiets of te voet is het goed begaanbaar.

La Castagniccia. Beeld: Getty Images.

Forêt de Vizzavona

Forêt de Vizzavona is een van de bekendste en beroemdste bossen van Corsica. De hazelnoot- en kastanjebomen worden afgewisseld door Corsicaanse dennen. Je kunt een wandeling maken aan de hand van de GR20-route, maar er is ook een groot aantal fietsroutes in dit gebied. En: bij Vizzavona ligt de Cascade des Anglais, een beroemde waterval.

Bonifacio

Zoals hierboven al genoemd: vanaf Bonifacio kun je richting allerlei prachtige bestemmingen, waaronder Îles Lavezzi. Maar de stad zelf kent ook bijzondere natuur. Zo zijn er kliffen en rotspartijen en een prachtige zee met een indrukwekkende kust. In een van de kliffen is een trap uitgehouwen, de trap van de Koning Aragon. Leuk weetje: er is ook de Rue des Deux-Empereurs, waar Napoleon en Karel de Grote hebben gewoond.