Logo Fietsen123

Nieuws

65+ in het verkeer: benut je mogelijkheden

Sunday 9 August, 2015

De 65-plusser van 2015 leidt een druk leven, drukker dan pakweg 50 jaar geleden. De 65-plusser heeft verschillende voordelen achter het stuur, maar je bent nooit te oud om te leren. Een artikel waar jong en oud wat van kan opsteken!

De oudere generaties rijden al langer auto, kunnen verkeersproblemen vaak beter inschatten en anticiperen. Maar er zijn nog meer redenen waarom deze mensen vaak uitblinken achter het stuur. Ze letten meestal scherp op de weersvoorspelling, kiezen vaak een goede, ruime en overzichtelijke auto in plaats van een snel sportmodelletje. Vijfenzestigplussers hebben vaak meer zelfkennis dan jongeren en weten waar hun grenzen liggen. Dit leidt tot compensatiedrang: ze gaan niet overmoedig toch de weg op maar laten bij moeheid of fysieke klachten liever een ander rijden. Omdat veel van deze mensen met pensioen gaan rijden ze ook vaker buiten de spits. Verstandig, want dat vermindert de kans op ongelukken.

Aandachtspunten
Toch kan het geen kwaad nog eens de belangrijkste aandachtspunten op een rij te zetten. Denk bij het autorijden altijd aan:

  • Het vooraf plannen van uw route. Kies niet de kortste route, maar de veiligste. Dit minimaliseert uw risico.
  • Vermijd drukke en 'moeilijke' tijdstippen, zoals het spitsuur. Neem de tijd!
  • Heeft u bij het voorsorteren of afslaan moeite om uw hoofd te draaien? Stel uw spiegel nog een keer opnieuw af, of koop een extra spiegel. Informeer bij uw eigen garage. Een fietser kan terecht bij een rijwielhandelaar.
  • Laat uw auto regelmatig controleren. Verwaarloos niet de APK keuring en houd rekening met een regelmatige onderhoudsbeurt.
  • Rijd alcoholvrij en combineer zeker geen alcohol met uw medicijnen.

Wat als de auto geen optie meer is?
Wanneer men een zeer hoge leeftijd bereikt of bijvoorbeeld te kampen krijgt met een chronische ziekte, is de auto lang niet altijd de vanzelfsprekende keuze. Op het 75e levensjaar moet iedereen gekeurd worden voor een rijbewijsverlenging. Wat als u voor die toets zakt? Gelukkig zijn er alternatieven.

Het openbaar vervoer is een voor de hand liggende keuze, maar soms ligt ook dit buiten de mogelijkheden. In dat geval kunt u een beroep doen op een vervoersvoorziening in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U regelt zo bijvoorbeeld een vergoeding voor een scootmobiel, of komt in aanmerking voor een brommobiel of Canta. Informeer bij uw gemeente voor de mogelijkheden!

Scootmobiel
Ideaal voor mensen die zelf de boodschappen willen blijven doen of graag een ommetje maken in de buurt. Bent u minder goed ter been, dan is een wandelstok of rollator niet geschikt voor lange afstanden: u zoekt een scootmobiel. Er zijn verschillende soorten scootmobiels beschikbaar, naar gelang uw beperking. Scootmobielen komen met drie, vier of vijf wielen. U kunt er met één persoon in, maar er zijn ook tweepersoons scootmobielen. Er zijn compacte en robuuste modellen, cabrio's of overkapte modellen, normale en opvouwbare. De actieradius speelt een belangrijke rol bij uw keuze. Belangrijk om helder te hebben: wat wilt u nu precies doen met uw scootmobiel? Deze keuzewijzer kan u helpen met het maken van een goede keuze.