Logo Fietsen123

Nieuws

6 bijzondere Nederlandse musea

Wednesday 19 August, 2020

Bent u op vakantie in eigen land en wilt u zich onderdompelen in cultuur? Bezoek dan eens een van de meest bijzondere musea van Nederland. Wij zetten er een aantal voor u op een rij.

Let op: vanwege het coronavirus wordt op veel plekken van u verwacht een plekje te reserveren of uw ticket vooraf online aan te schaffen. Bekijk de website van het museum voor actuele informatie.

Museum MORE in Gorssel

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme in Nederland. De nadruk ligt op kunst uit de 20ste eeuw, aangevuld met hedendaagse kunst. Een prachtige collectie die het bezoeken waard is. Let op: wel even van te voren online reserveren, want bij de ingang van het museum geldt ‘vol is vol’.
Adres: Museum MORE, Hoofdstraat 28, 7213 CW Gorssel.

Museum De Fundatie Zwolle en Kasteel Het Nijenhuis in Heino/Wijhe

Dit museum beheert twee locaties: De Fundatie en Kasteel Het Nijenhuis. De Fundatie is het voormalig Huis van Justitie in Zwolle. Het museum biedt een combinatie van publiekstrekkers en specialistische tentoonstellingen. Kasteel het Nijenhuis is één van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel, tussen Heino en Wijhe. U vindt hier een mengelmoes van verschillende perioden en een prachtige beeldentuin.
Adres(sen): De Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle. Het Nijenhuis, 't Nijenhuis 10, 8131 RD Heino/Wijhe

Kasteel Het Nijenhuis.

Textielmuseum Tilburg

Textiel- en geschiedenisliefhebbers moeten hier echt even een bezoekje brengen aan dit museum. Het TextielMuseum is gevestigd in een oude textielfabriek waar u nog veel van terugziet. Er staan (werkende) textielmachines en het volledige proces van wol tot trui is hier te bekijken. Ook vindt u hier het TextielLab, waar kunstenaars en ontwerpers aan het werk zijn.
Adres: TextielMuseum Tilburg, Goirkestraat 96, 5046 GN Tilburg

Planetarium Eise Eisinga in Franeker

In dit museum vindt u het oudst nog werkende planetarium ter wereld: Het Planetarium van Eise Eisinga. Eise Eisinga was een Nederlandse astronoom. Toen een predikant beweerde dat de wereld in mei 1774 zou vergaan door de stand van vier planeten, bouwde Eisinga het Planetarium om te bewijzen dat het niet zo was. En met succes. Bij uw bezoek krijgt u een uitleg van 15 minuten in de Planetariumkamer, om vervolgens verder vrij door het museum te kunnen lopen.
Adres: Planetarium van Eise Eisinga, Eise Eisingastraat 3, 8801 KE Franeker

Planetarium van Eise Eisinga.

Groninger Museum

Het Groninger Museum is misschien wel in een van de meest opvallende gebouwen van Nederland gevestigd. Het museum werd in 1874 opgericht, om in 1994 opnieuw geopend te worden na een grote verbouwing. Het design van het museum is een samenwerking tussen verschillende ontwerpers. U kunt hier een veelzijdige verzameling bijzondere schatten van de steentijd tot nu bekijken.
Adres: Groninger Museum, Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een museum en kenniscentrum over Kamp Westerbork. Verhalen over de oorlog en in het bijzonder de Jodenvervolging worden hier bewaard en tentoongesteld. Daarnaast is het een herinneringsmonument. Er zijn hier tentoonstellingen, maar u kunt ook het kampterrein bezoeken.
Adres: Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Oosthalen 8, 9414 TG Hooghalen

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Herinneringscentrum Kamp Westerbork