Logo Fietsen123

Nieuws

200.000 deelnemers aan Landelijke Fietsdag

Saturday 28 May, 2005

Zo'n 200.000 mensen hebben vandaag de 32ste Landelijke Fietsdag (LFD) verreden. Dat is meer dan vorig jaar, toen er 195.000 mensen deelnamen aan dit grootste ééndaagse fietsevenement van Europa.

Dat er opnieuw zoveel fietsers op pad gingen, heeft volgens het organiserende Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) te maken met het goede fietsweer en het thema Water. "Met name in de kustgebieden was het te koel voor het strand, dus kozen velen voor een fietstocht", aldus Rien van den Anker van het NBTC. "Daarnaast waren er in het warmere binnenland veel mogelijkheden om even verkoeling te vinden bij meertjes of plassen. De routeplanners hadden namelijk vanwege het Waterthema daar extra aandacht aan gegeven. Menig fietser ging onderweg even pootje baden of lekker waterfietsen".

Net als vorig jaar was er in elke provincie een speciale LFD-startplaats. Dat waren dit keer IJmuiden, Den Haag, Lelystad, Winschoten, Joure, Gieten, Diepenheim, Arnhem, Goes, Mierlo en Panningen.

De opbrengst van de Landelijke Fietsdag 2005 ging weer naar KWF Kankerbestrijding. Een cheque van 20.000 euro werd zaterdag op het Zuidhollandse provinciale startpunt in De Uithof in Den Haag uitgereikt aan topwielrenster Leontien Zijlaard-van Moorsel. Zij is ook ambassadeur van the Ride for the Roses, hét wielerevenement in de strijd tegen kanker.

De Olympische sportvrouw heeft later op de dag ook het Gelderse provinciale startpunt nabij het Watermuseum in Arnhem met haar aanwezigheid opgeluisterd. In Diepenheim, waar Overijssel zijn officiële startpunt had, werd het 900-jarig bestaan uitgebreid, folkloristisch en fietsend gevierd.

Alle komende fietsevenementen vint u in onze Actuele Fietsagenda: http://www.fietsen.123.nl/actuele%20fietsagenda.htm