Logo Fietsen123

Nieuws

10 soorten fietsen; dit zijn de verschillen

Friday 10 September, 2021

Stadsfietsen, hybride fietsen, racefietsen, omafietsen. Dit is nog maar een deel van alle soorten fietsen die je tegenwoordig kunt kopen. Fietsen123 helpt je de weg te vinden in dit woud met tweewielers.

Vroeger was het makkelijk. Je had gewone fietsen en racefietsen. En vooruit: ook bakfietsen. Tegenwoordig is het aanbod aan fietssoorten heel wat groter. Dat heeft als voordeel dat je precies de fiets kan vinden die bij jouw wensen past. Maar het is dan wel handig als je eerst weet welke soorten fietsen er zijn en welke eigenschappen ze hebben. Waar zijn ze voor bedoeld en waar kun je ze niet voor gebruiken?

Om te beginnen maken we onderscheid tussen fietsen met of zonder elektrische motor. Bij die laatste groep, de e-bikes, zijn er ook weer allerlei verschillende soorten.

Omafiets

Dit is inderdaad de oude, vertrouwde zwarte fiets, maar dan wat gemoderniseerd. De omafiets of opoefiets is stevig genoeg om boodschappen of een meerijder te dragen, maar ook comfortabel genoeg om korte toertochtjes buiten de bebouwde kom te maken. Typerend aan de omafiets is de lage instap, waardoor je makkelijker op de fiets komt. Handig als je niet meer zo lenig bent. Ook zit je op dit type fiets lekker rechtop zodat hij comfortabeler rijdt dan veel andere typen fietsen. Behalve als je flink tegenwind hebt. Echt horend bij de omafiets, is de brede klapstandaard die je onder je achterwiel zet en waardoor je geparkeerde fiets minder snel omvalt dan bij een standaard aan één kant. Sommige omafietsen hebben wel een gewone standaard maar dan met twee poten. Jasbeschermers bij het achterwiel zijn ook een vast onderdeel van een omafiets. Ze voorkomen dat je lange jas tussen de spaken waait. De meeste omafietsen hebben van huis uit geen versnellingen, maar wat duurdere versies hebben die tegenwoordig wel. Je kunt dan kiezen uit drie versnellingen: licht, normaal en zwaar. Duurdere omafietsen hebben ook schijfremmen in plaats van een terugtraprem.

Prijs: €150 - €500

Moederfiets

Een soort kruising tussen een gewone damesfiets en een omafiets, maar dan met extra voorzieningen. Want zoals de naam al zegt: de moederfiets is bedoeld voor moeders en in het bijzonder voor het vervoer van een of twee kleine kinderen. Een moederfiets is extra stevig uitgevoerd: het frame, het stuur, de wielen, de remmen. Alles is gericht op het veilig vervoeren van extra gewicht. De fiets heeft een lage instap zoals bij een omafiets. Ook is er een standaard met twee poten in plaats van één. Zo blijft het rijwiel stevig staan bij bijvoorbeeld het plaatsen van een kind in een kinderzitje. Verder zijn er verschillende montagemogelijkheden voor het bevestigen van kinderzitjes en meenemen van boodschappen. Veel moederfietsen hebben ook een bagagedrager voor zoals bij de vroegere transportfietsen.

Prijs: €350 - €900

Stadfiets

Zoals de naam al zegt is dit type fiets gericht op dagelijks fietsen binnen de bebouwde kom: dus relatief korte afstanden. Een stadsfiets is stevig genoeg voor het meenemen van boodschappen, één of zelfs twee kinderen. Hij is comfortabel wat betreft zadel, frame en stuur en relatief simpel gebouwd, zodat je er niet al teveel onderhoud aan hebt. Er zijn stadsfietsen met 3 tot 7 versnellingen zodat je ook tegen wind of licht omhoog nog uit de voeten kan. De kettingkast is gedeeltelijk of volledig gesloten zodat je er ook zonder kleerscheuren met een lange broek op kan fietsen. Ook moederfietsen en omafietsen worden als een soort stadsfietsen gezien. Een echte stadsfiets is wat sportiever gebouwd. Voor echt lange afstanden is de stadsfiets minder goed geschikt omdat hij vrij zwaar is.

Prijs: €150 - €800

Hybride fiets

Hybride betekent een kruising tussen twee dingen. Een hybride fiets is dan ook een kruising tussen een gewone stadsfiets en een meer sportieve fiets. Hij is wat vlotter dan de gewone stadsfiets en daardoor ook geschikt om langere afstanden mee af te leggen. Een hybride fiets combineert het comfort van een gewone stadsfiets met het lichtere frame van een sportfiets. Ook heeft een hybride fiets sportieve versnellingen: van 7 stuks in de wielnaaf tot wel 20 met een achter- en voorderailleur. Dit is vooral handig voor mensen die graag langere tochten maken. Er zijn hybride fietsen met of zonder spatborden en bagagedragers. Kortom: hybride fietsen zijn er in heel wat varianten.

Prijs: €150 - €1400

Bakfiets

Bakfietsen kennen we uit het verleden vooral van de bakker en groenteboer die daarmee hun waren vervoerden. Vandaag de dag zijn bakfietsen vooral populair bij moeders en vaders voor het vervoeren van hun kinderen. Ze zijn er in tweewieler- en driewieler vorm. De driewielerversies zijn stabieler maar minder wendbaar dan tweewielerbakfietsen. Voor de veiligheid van de kinderen is het belangrijk dat er goede riemen in de bak van de fiets zitten.

Prijs: €300 - €3000

Vouwfiets

Klein en compact bij het fietsen en nog kleiner en compacter als hij opgevouwen is. Zo kun je een vouwfiets het beste typeren. Ze zijn vooral populair als aanvulling voor reizen van en naar het werk met het openbaar vervoer of de auto. En ze zijn ook handig als je thuis weinig ruimte hebt om een fiets te stallen. Een goede vouwfiets is licht, makkelijk te dragen en met een paar eenvoudige handelingen uit te vouwen tot een complete fiets. Moderne vouwfietsen rijden comfortabel maar zijn desondanks niet echt geschikt om grote afstanden mee af te leggen.

Prijs: €200 - €1400

Racefiets

De sportieve fiets die je herkent aan het typerend gebogen stuur, dat ervoor zorgt dat je diep voorover gebogen kan fietsen met zo min mogelijk luchtweerstand. Ook het ontbreken van allerlei onderdelen om het gewicht zo laag mogelijk te houden, is typerend voor een racefiets. Geen spatborden, geen bagagedrager, geen verlichting, geen slot. In plaats daarvan wel een lange derailleur achter en een derailleur voor. Deze bieden 10, 20 of meer versnellingen voor zo efficiënt mogelijk fietsen onder alle omstandigheden: voor- of tegenwind, bergop of bergaf. Onderdelen als het frame en de wielen zijn zo licht mogelijk. De banden zijn smal en staan onder hoge druk. Het zadel staat hoger dan het stuur, dus je steunt op je handen, armen en schouders.
Een racefiets is bedoeld voor mensen die sportief willen fietsen en bijvoorbeeld aan hun conditie willen werken. Voor alle andere doeleinden zijn ze ongeschikt en comfortabel fietsen heeft dan ook geen prioriteit.

Prijs: €350-€13.000

Trekking- of toerfietsen

Sportieve fietsen die veel lijken op een racefiets maar meer gericht zijn op het afleggen van grote afstanden, zoals op fietsvakantie. Ze zijn relatief licht, maar wel stevig, en herkenbaar aan de verschillende dragers om makkelijk bagage mee te nemen. Denk aan fietstassen en ruimte voor een tent en een slaapzak. Ze hebben genoeg versnellingen om onder alle omstandigheden goed vooruit te komen. Het zadel en stuur zijn comfortabeler dan bij een racefiets, zodat het rijden bij langere afstanden prettig genoeg blijft. Er zijn toerfietsen met een racestuur, maar ook met een meer ergonomisch stuur dat je op verschillende manieren kan vasthouden.

Prijs: €300 - €2500

Fitness fiets

Een fitness fiets is ook een variant op een racefiets. Hij is bedoeld voor sportief fietsen, maar dan met meer comfort dan bij een racefiets. De banden zijn iets breder en het frame heeft een wat andere vorm, zodat je meer rechtop kan zitten en niet de hele tijd op het stuur hoeft te leunen. Het stuur is ook niet gebogen als een racestuur. Het heeft een meer normale vorm, maar is desondanks wel ergonomisch en sportief. Wel zijn fitness fietsen gewoon licht en hebben ze 10 tot meer dan 20 versnellingen. Ze hebben gewoonlijk geen spatborden, bagagedrager en verlichting, maar die kunnen er wel op gemonteerd worden. Fitness fietsen zijn vooral bedoeld voor mensen die sportief willen fietsen maar wel graag prettig willen zitten. Als je last krijgt van je armen, nek en schouders op een racefiets, is een fitness fiets een mooie oplossing.

Prijs: €400 - €2500

Mountainbike

De bekende, wat gedrongen en stevige fiets voor sportief rijden buiten het fietspad en de weg. Ook wel bekend als MTB. Alles bij deze fiets is gericht op goed fietsen over onverharde paden en zelfs daarbuiten. Daarom heeft een mountainbike dikke banden met een prominent profiel, een extra robuust frame en bij de meeste mountainbikes een vering in één of beide vorken. Omdat er flink geklommen en gedaald moet worden, zitten er veel versnellingen op een mountainbike: van 24 tot 27. Mountainbikes nemen aardig wat modder en stof mee onderweg, dus vragen heel wat onderhoud. Ze zijn door hun dikke banden met profiel niet echt geschikt om lang mee te fietsen over asfalt.

Prijs €250 - €10.000