Logo Fietsen123

Dossier

Fietssloten en fietsdiefstal

In dit dossier vindt u informatie over fietsendiefstal en fietsendieven, fietsensloten, diefstalpreventie, de anti-diefstalchip en veel links naar andere sites over deze onderwerpen.

ART-goedgekeurde sloten voor tweewielers

Fietsen, brommers, scooters en motoren. Waar u ook op rijdt, u wilt erop blijven rijden. Het is dan ook erg vervelend, als uw tweewieler wordt gestolen. U kunt er overigens zelf voor zorgen dat de dief úw tweewieler laat staan. Koop sloten met een ART-keurmerk en zet hem goed op slot. Zo kunt u dieven een stap voor blijven!

Voor de meest geactualiseerde lijst van goedgekeurde ART-sloten: Klik hier!

Onderzoek naar fietssloten (Consumentenbond; publicatie april 2010)

Zeer braakwerend: drie sloten
Twee van de drie geteste ABUS fietssloten vallen in de topcategorie van 'zeer braakwerende sloten'. Ze scoren ook voldoende op 'gebruik' en 'degelijkheid'. Het zijn het beugelslot ABUS-Granit Plus (51/150HB230+USH51) met als adviesprijs: €65,-- en het vouwslot ABUS Bordo Granit X-plus (zie foto) met als adviesprijs €90. Ook het kettingslot met hangslot Magnum #3004A behoort tot de categorie 'zeer braakwerende sloten', scoort goed op 'degelijkheid', maar onvoldoende op 'gebruik'. Het is het zwaarste slot (3,9 kg) en scoort op 'meeneembaarheid' slechts een 1. De adviesprijs van de Magnum is wel weer aantrekkelijk: €55,-. Dat blijkt uit de vergelijkende test van fietssloten, zoals gepubliceerd door de Consumentenbond.

13 sloten getest
Voor de test zijn 13 ketting-, vouw- en beugelsloten aangeschaft die als aanvulling bedoeld zijn op het standaard ringslot van de fiets en om aan de 'vaste wereld' vast te kunnen zetten. De prijsrange is van €15 tot €90. Er zijn geen kabelsloten in het reguliere onderzoek meegenomen, omdat de ervaring leert dat dit soort sloten binnen enkele seconden zonder sleutel te openen is. In het algemeen geldt dat je het beste als aanvulling op het bestaande ringslot op de eigen fiets een goed gehard stalen slot (ketting of beugelslot) kunt kopen waarmee je de fiets aan iets vast kunt zetten. De test ondersteunt ook de bevinding dat een goed slot minimaal €30 kost. Onder deze prijs kun je niet of nauwelijks braakwerende sloten kopen.

Braakwerend: 4 sloten
Van alle 13 geteste sloten zijn de bovengenoemde 3 alleen met zeer zwaar gereedschap, zoals bv. een slijptol, te openen. Ze behoren daarom tot de topcategorie 'zeer braakwerend'. De tweede categorie is 'braakwerend': Deze sloten zijn in de test met zwaar gereedschap, zoals bijvoorbeeld een betonschaar, geopend. Het openen kostte wel redelijk veel tijd: meer dan 2,5 minuten. Tot deze categorie behoren vier sloten: het kettingslot met hangslot Abus 8 KS chain 85cm (92W/8KS85) met als adviesprijs €55,-, het kettingslot Axa Cherto Compact 95 met als richtprijs €35, het kettingslot Cordo K2 met als adviesprijs €73 en het kettingslot Trelock MS 405 met als adviesprijs €65.

Redelijk braakwerend: 3 sloten
Ook nog 'redelijk braakwerend, maar in minder tijd te openen dan de vorige categorie zijn de volgende drie sloten: kettingslot Cordo Stone (richtprijs:€37), kettingslot met hangslot Master Lock Street Flexium (8234DPRO) (richtprijs: € 40) en VK Dubbelslot (richtprijs: € 35).

Beperkt braakwerend: 2 sloten
Twee sloten zijn slechts 'beperkt braakwerend', omdat ze door een bekwame fietsendief binnen 1,5 minuten te openen zijn, hoewel niet met het meest eenvoudige gereedschap. Het zijn de Axa Insteekketting RLC 100 (richtprijs: €20) en het beugelslot Halfords Extrasafe (richtprijs: €19).

Nauwelijks braakwerend
Eén slot sluit de rij en is 'nauwelijks braakwerend', omdat dit slot met het meest eenvoudige gereedschap is te openen, zoals bv. een nijptang. Het is het Hema Gepantserd kabelslot (artikelnummer 41.14.4037) met als richtprijs: €20.

Kabelsloten
Er zijn geen kabelsloten in het reguliere onderzoek meegenomen, omdat de ervaring leert dat dit soort sloten binnen enkele seconden zonder sleutel te openen is. Ter illustratie hiervan zijn 4 kabelsloten aan een korte test onderworpen. Dit zijn: Pythonslot Kabelslot 15 mm (€14), ABUS Cobra (€19), Halford Safe Spiraalkabelslot (€8) en AXA Ferrox 150/10c (€14). Al deze sloten boden nauwelijks weerstand.

Bekende fietsendief
De test van de Consumentenbond werd in maart uitgevoerd met hulp van Marc Beek, de meest bekende Nederlandse 'fietsendiief' en de man achter de anti-fietsdiefstalsite Beewise.

Link
* De volledige gegevens van de Fietsslotentest van de Consumentenbond

Tips over sloten

Het blad van de Fietsersbond in Nederland, de 'Vogelvrije Fietser', is op reportage geweest bij de fietsendieven in Amsterdam en Utrecht. Die stelen letterlijk alle fietsen die los en vast staan en bieden ze op een centrale plaats te koop aan, niet gehinderd door voorbijgangers of passerende politieagenten. Als er slechts één slot op zit, dan 'vraagt' de eigenaar er eigenlijk om, vindt de dief. Om woedend over te worden, maar de verslaggeefster hield het hoofd koel en vroeg de dieven, welke sloten voor hen moeilijk te openen zijn.

De rondgang levert een aantal tips op:

  • gebruik twee of drie types: ringslot, beugelslot of kettingslot; dieven zijn vaak gespecialiseerd in één type slot, vandaar;
  • zet de fiets ergens aan vast en haal het slot door het frame én het voorwiel;
  • zet de fiets op een plek, waar wachtenden uitzicht op hebben, bijvoorbeeld een bushalte;
  • een plek met veel voorbijgangers is juist fout; die haasten zich voort en letten niet op;
  • maak je glimmende fiets lelijk;
  • de topdrie bij dieven: damesfietsen, mountainbikes en Kronans;
  • de bij dieven minst populaire sloten: de cyclops-kettingsloten Yellow Chain, Red Chain en Kobalt Chain;
  • het discusslot, mits met een stevige ketting, is ook moeilijk open te breken, omdat het slot geen houvast biedt;
  • de oude Axa-ringsloten zijn voor dieven een lachertje, net als de meeste kabelsloten.

Beste advies:

  • Zet de fiets in een bewaakte stalling!

(overgenomen uit: Trouw, 1 september 2001)

Tips van De Fietsendief

De Fietsendief publiceert op zijn website tips tegen fietsdiefstal. Kern van zijn advies: koop een goed tweede slot en maak je fiets aan een vast punt. Klik hier.

Artikelen en links over fietssloten, diefstalpreventie en de anti-diefstal-chip

Over fietssloten:

Over de registratie van gestolen fietsen en de bestrijding van fietsendiefstal

Website fietsdiefstalregister:

Website Centrum Fietsdiefstal: